Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

ES cenšas atrunāt Irākas kurdus no neatkarības referenduma

© Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pirmdien centās atrunāt Irākas autonomo Kurdistānas reģionu no septembrī iecerētā neatkarības referenduma rīkošanas.

"Ir jāizvairās no vienpusējiem soļiem un visi neatrisinātie jautājumi jārisina saskaņotu pozīciju ceļā," balstoties Irākas konstitūcijā, teikts ES ārlietu ministru paziņojumā.

Ministri tiešā veidā 25.septembrī plānoto referendumu nav minējuši, tomēr mudināja visas puses Irākas Kurdistānā "rast kopīgu pamatu" un apsvērt reģionālo vēlēšanu rīkošanu.

ANO aizvadītajā nedēļā brīdināja, ka "nekādā formā neiesaistīsies" referenduma procesā. Arī Bagdādes centrālā valdība kritizējusi referenduma ieceri.

Irākas kurdu reģions jau šobrīd bauda plašu autonomiju - tam ir arī savs parlaments un karaspēks.

Kopš 2003.gadā ASV iebrukuma rezultātā tika gāzts Irākas diktatora Sadama Huseina režīms, attiecības starp Bagdādi un kurdu reģionu ir saspīlētas vairāku jautājumu dēļ, arī attiecībā uz naftas peļņu un kontroli atsevišķos reģionos, piemēram, ar naftas resursiem bagātajā Kirkūkā.

Jautājumu par neatkarības referendumu pēdējo gadu laikā Irākas kurdu līderi piesaukuši pastāvīgi, taču starp pašiem kurdiem nevalda vienprātība un autonomo apgabalu plosa starppartiju cīņas.