Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

NRA pēta aizdomīgās rotācijas valsts pārvaldē

© F64

Dokumenti, kas ir Neatkarīgās rīcībā, liek secināt, ka bijušās Veselības inspekcijas vadītājas Aijas Mežsargas pārcelšana uz citu amatu bijusi plānota formāla, proti, aizrotēt uz citu darba vietu, tādu, ko valsts pārvaldes reformas ietvaros vēlāk plānots vispār likvidēt. Iespējams, ka šāds amats vispār faktiski nav bijis.

Šāgada aprīlī toreizējā Veselības inspekcijas vadītāja Aija Mežsarga un viņas vietniece Iveta Šica saņēma Veselības ministrijas vēstuli par abu ierēdņu rotāciju uz citiem amatiem - A. Mežsargai tika lūgts izteikt viedokli par aizrotēšanu uz viņas kādreizējo darbu Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā, bet I. Šicai - uz Valsts sporta medicīnas centru. Abas ierēdnes tam nepiekrita, jo uzskata, ka šāds ministrijas lēmums bija saistīts ar vēlmi atbrīvoties no neērtiem ierēdņiem. Tieši šāgada sākumā Veselības ministrija bija pabeigusi pārbaudes lietas Stradiņa slimnīcā un Bērnu slimnīcā, atklājot vairākus pārkāpumus. Pēc inspekcijas konstatētā Stradiņa slimnīcā ir uzsākts kriminālprocess. Pārkāpumi atklāti arī vairākās citās slimnīcās - par mediķu bez attiecīgiem sertifikātiem nodarbināšanu, veselības pakalpojumu apmaksu par valsts budžeta naudu pozīcijās, kur to nav atļauts darīt.

Bijusī Veselības inspekcijas vadītāja Aija Mežsarga tagad atklāj jaunus faktus. Viņa Neatkarīgajai stāsta, ka jau pēc Veselības ministrijas lēmuma par viņas rotāciju saņēmusi vēstuli no Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora, kurā viņš lūdz viedokli A. Mežsargai par viņas jaunā amata - direktora vietniece - likvidēšanu. Tā amata, uz kuru ierēdne tikko kā pārcelta, lai it kā uzlabotu iestādes darba efektivitāti. Dokumentā minēts, ka šā amata likvidācija notiks jūnijā, lai veiktu centra struktūras optimizāciju, tas atbilst labas pārvaldības principam un nodrošināšot efektīvu darbību. Lēmums pamatots ar Veselības ministrijas jau 18. maijā izdotu jeb saskaņotu centra reglamentu. Savukārt cits dokuments apliecina, ka vēl aprīlī šāda amata nemaz Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā nebija un tikai pēc paredzamās rotācijas uzrakstīts rīkojums par direktora vietnieka amata izveidi.

«Man rodas pamatotas aizdomas, ka mana rotācija bija plānota uz vietu, kuras nemaz nav un, iespējams, kuru nemaz nevajag, bet tad, iespējams, tā formāli izveidota, un vēlāk tika paziņots, ka to likvidē,» spriež A. Mežsarga. Tāpat, iespējams, tas notiktu slepenībā, ja ne A. Mežsargas vēršanās Tiesībsarga birojā, kurš sācis pārbaudes lietu. Jau pēc tam, kad tiesībsargs sāka pārbaudīt lietas apstākļus, A. Mežsarga saņēma nākamo vēstuli (6. jūnijā), kurā teikts pilnīgi pretējais - viņas amata vieta tiek saglabāta, pamatojoties uz Valsts kancelejas informāciju par valsts pārvaldes reformas gaitu. Dokumentā minēti virkne dažādu normatīvo aktu.

Veselības ministrijā Neatkarīgajai paskaidroja, ka tajā brīdī, kad A. Mežsarga tika rotēta uz Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra direktora vietnieka amatu, šāds amats bija un bija vakants. Ministrijā apstiprina, ka no šā centra vadītāja bija saņemta vēstule par iespējamu amata likvidāciju, taču ministrija tam neesot piekritusi... Tāda ir oficiālā atbilde.

A. Mežsarga savukārt uzskata, ka šāda «mētāšanās ar amatiem» apliecina vēlmi nevis sakārtot ierēdņu dienestu, lai katra amatpersona strādātu atbilstoši savām zināšanām un kvalifikācijai atbilstošākā amatā, bet ielikt amatos ierēdņus, kuri, iespējams, strādātu atbilstoši noteiktam diktātam. Neoficiāla informācija arī liecina, ka ne Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centram, ne arī Valsts sporta medicīnas centram, uz kuru aizrotēti vairāki ierēdņi, nav pietiekami finanšu līdzekļu atalgojumam. Rotācijas kārtībā pārceltam ierēdnim ir jāsaglabā tāds pats atalgojums, un, pieņemsim, ja šāds amats iepriekš nav bijis, tad tie ir lieli papildu izdevumi, Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra gadījumā vismaz 33 000 eiro.

Veselības inspekciju kā pienākumu izpildītājs pašlaik vada Veselības ministrijas ierēdnis Ēriks Miķītis, kamēr tiks atrasts inspekcijas vadītājs - vai nu konkursa kārtībā, vai nu kāds no valsts pārvaldē jau strādājošajiem.