Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Politika

Kristovska "biznesa konsultācijas" – pieprasītas pie Meroni

© Ekrānšāviņš no avīzes

Ilgus gadus politikas zenītā bijušais un no politiskās elites 2011. gadā izkritušais Ģirts Valdis Kristovskis, atgriežoties politiskajā apritē, sevi prezentēja kā «biznesa konsultantu», kurš konsultējot pat piecus uzņēmumus Latvijā un ārvalstīs. Tomēr Uzņēmumu reģistra dati rāda – lielākos ienākumus (ja ne vienīgos) Ģ. V. Kristovskim piederošais uzņēmums guvis tikai no «politiskā krusttēva» Rudolfa Meroni kontrolētas kompānijas.

«Man ir savs konsultāciju uzņēmums, un sadarbojos ar pieciem Latvijas un citu valstu uzņēmumiem. Esmu viena no lielākajiem Norvēģijas uzņēmumiem - Kongsberg - pārstāvis Latvijā. Drīz būs gads, kopš konsultēju arī AS Ventbunkers,» Ģ. V. Kristovskis stāstīja portālam TVnet pirmajā intervijā, ar kuru viņš sevi atkal publiski pieteica politikai un Ventspils domes vēlēšanām.

Lai fiksētu ilggadējā politiķa Ģ. V. Kristovska sasniegumus viņam jaunā sfērā - biznesā, Neatkarīgā izpētīja Uzņēmumu reģistra informāciju par viņu datu bāzē Firmas.lv, kā arī viņam piederošā konsultāciju uzņēmuma pagājušā gada pārskatu.

Ekrānšāviņš no avīzes

Dārgais Rudolfs maksā

Šie publiski pieejamie materiāli liecina, ka Ģ. V. Kristovskis savulaik ir bijis valdes loceklis četrās politiskās partijās un trijās sabiedriskajās organizācijās, bet darbošanos šajos amatos raksturot kā «biznesu» var tikai tad, ja grib paironizēt par politisko kultūru Latvijā.

Tomēr pēdējos gados viņa vārds tiešām ir bijis saistīts ar trim uzņēmējsabiedrībām. Divām no tām (SIA Zero Power Display un SIA NASCO Baltic) nekāds apgrozījums vismaz līdz šā gada sākumam nav bijis (to var konstatēt pēc iesniegtajiem gada pārskatiem), savukārt trešajai - paša Ģ. V. Kristovska pērn 13. maijā dibinātajai konsultāciju firmai SIA GVK consulting - apgrozījums aptuveni sakrīt ar summām, kas norādītas Pietiek.com publikācijā Kur un kā barojas par atgriešanos politikā paziņojušais Kristovskis.

Proti, Pietiek.com publicējis līguma kopiju par to, ka SIA GVK consulting «apņemas izpildīt» akciju sabiedrībai Ventbunkers «konsultatīva rakstura darbus, kas saistīti ar Eiropas Savienības normatīvo aktu monitoringu, analīzi un rekomendāciju sagatavošanu attiecībā uz Pasūtītāja (t.i., Ventbunkers) darbības jomu».

Līgumā noteikts, ka SIA GVK consulting par «konsultatīva rakstura darbu veikšanu» saņems mēnesī 5000 eiro + PVN (kopā tātad - 6050 eiro mēnesī), kā arī tai ir tiesības «veikt citus darbus», par ko var prasīt papildu samaksu, kā arī tiesības uz «papildu izdevumu atlīdzināšanu».

Līgumam jāstājas spēkā 2016. gada 16. maijā, t.i., trīs dienas pēc SIA GVK consulting dibināšanas, no kā var izdarīt visai ticamu pieņēmumu, ka SIA GVK consulting dibināšana un līguma noslēgšana ar a/s Ventbunkers ir saistīti notikumi Ģ. V. Kristovska kā «biznesa konsultanta» karjerā!

Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka SIA GVK consulting ir viens īpašnieks un viens darbinieks - tas ir šīs SIA vienīgais valdes loceklis Ģ. V. Kristovskis. Savukārt akciju sabiedrību Ventbunkers - kā tas jau daudzkārt atspoguļots Latvijas masu medijos - komandē Šveices advokāts Rudolfs Meroni. Šo Latvijā jau ļoti populāro šveicieti Pietiek.com publicētajā lietišķa rakstura epasta sarakstē Ģ. V. Kristovskis uzrunā ar «Dārgais Rudolf», un abi kungi cita starpā vienojas par «Ventspils taktikas» apspriešanu.

Trešais te nav lieks

Tomēr R. Meroni nav vienīgais, kurš rūpējas, lai no politikas izaugušais un politikā atgriezties gribošais Ģ. V. Kristovskis būtu atzīstams arī kā «biznesa konsultants».

GVK consulting ir reģistrēts miljonāram Olafam Berķim piederošā nekustamā īpašumā Ventspilī, Kuldīgas ielā 51, kurā reģistrēti arī daudzi citi O. Berķim un viņa dēliem tieši vai pastarpināti piederoši uzņēmumi - vairāki desmiti šādu uzņēmumu.

Grāmatvedības pakalpojumus SIA GVK consulting sniedz SIA Fineo - firma, kas reģistrēta tajā pašā O. Berķim piederošajā ēkā Ventspilī, Kuldīgas ielā 51. Bet pati SIA Fineo pieder O. Berķa uzticamajam menedžerim Edgaram Čeporjum, par kuru mediji rakstīja, ka arī viņš startēšot vēlēšanās Ventspilī Ģ. V. Kristovska sarakstā, bet nezināmu iemeslu dēļ tas tomēr nenotiks.

Sprūdža pēdās

Vēl kāds pikants fakts par Ģ. V. Kristovska darbību biznesa konsultanta ampluā.

SIA GVK consulting pagājušā gada pārskats liecina, ka pusotru mēnesi pēc šīs firmas dibināšanas tā izsniegusi bezprocentu aizdevumu vairāk nekā 22 000 eiro apmērā vienīgajam valdes loceklim, tātad - Ģ. V. Kristovskim.

Tā ir klasiska nodokļu optimizācijas shēma - darba algas aizstāšana ar aizdevumiem valdes locekļiem, kuri vienlaikus ir arī šo uzņēmumu īpašnieki, ļauj «optimizēt» sociālās apdrošināšanas obligātas iemaksas (35,09%) un iedzīvotāju ienākuma nodokli (25%).

Jāatgādina, ka šādu optimizācijas shēmu savulaik bija lietojis arī ministrs Edmunds Sprūdžs, un neoficiāla informācija liecina (oficiāli VID, kā zināms, informāciju par konkrētiem nodokļu maksātājiem nekomentē), ka viņam par to bija lielas ziepes tā iemesla dēļ, ka, nesaņemot procentus par izsniegto aizdevumu, samazinās uzņēmuma ieņēmumi un tātad attiecīgi arī samaksātais uzņēmuma ienākuma nodoklis.

Netīkamie jautājumi

Neatkarīgā vairākos veidos mēģināja uzdot Ģ. V. Kristovskim jautājumus: vai pārējos četrus uzņēmumus, kas minēti intervijā portālam TVnet, viņš ir konsultējis bez maksas; kādas konsultācijas sniegtas a/s Ventbunkers; cik SIA GVK consulting maksā par telpu īri Ventspilī, Kuldīgas ielā 51; kādus nodokļus SIA GVK consulting un Ģ. V. Kristovskis kā privātpersona samaksājuši par izsniegto kredītu u.tml.

Tā kā Ģ. V. Kristovskis lieto modernās saziņas rīkus - Facebook.com, savus jautājumus Neatkarīgā viņam nosūtīja caur to, vienlaikus informējot par jautājumiem arī politiķa preses pārstāvi Inesi Ozoliņu.

Nesaņemot atbildi, Neatkarīgā ielūkojās Vienotības mājaslapā, kurā visiem aktīvajiem biedriem ir standartizētas epasta adreses: vārds.uzvārds@vienotiba.lv. Diemžēl, vairākkārt caurlūkojot mājaslapu, starp daudzajiem Vienotības biedriem Ģ. V. Kristovska vārds nebija atrodams. Tas radīja loģisku jautājumu, vai Ģ. V. Kristovskis maz vēl ir Vienotības rindās. Lai noskaidrotu epasta adresi, ar kuras palīdzību iespējams sazināties ar Vienotības biedru, Neatkarīgā to vaicāja Vienotības preses sekretārei Lailai Timrotai.

Viņa atbildēja, ka Ģ. V. Kristovska saziņas adrese ir girts.kristovskis@gmail.com. L. Timrota atturējās atbildēt, vai Ģ. V. Kristovskis vēl ir Vienotības rindās.