Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika

Kučinskis: Man būtu žēl, ja Pētersonei-Godmanei nāktos pamest amatu

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis apgalvoja, ka Iekšlietu ministrijas Valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane strādā ļoti labi un viņam būtu žēl, ja valsts noslēpuma pielaides nesaņemšanas gadījumā viņai būtu jāpamet amats.

M. Kučinskis skaidro, ka pagaidām nav pamata ticēt sabiedrībā izskanējušajām ziņām, ka I. Pētersonei-Godmanei pielaidi valsts noslēpumam varētu atņemt draudzības dēļ ar Juri Savicki. ''Ja nebūtu beidzies termiņš un tad pielaide tiktu noņemta, tad būtu skaidrs, ka kaut kas ir noticis. Bet tā kā ir beidzies termiņš tam, tad tiek no jauna izvērtēts un diskutēts. Es uzskatu, ka Godmane labi strādā, un man būtu žēl, ja viņai būtu jāpamet darbs. Iemeslus var zināt tikai viņa pati un drošības dienesti,'' norāda premjers. Viņš arī uzsver, ka likumā būtu stingrāk un konkrētāk jānorāda par kādiem apstākļiem tiek noņemta pielaide valsts noslēpumam un tie nedrīkstētu būt subjektīvi apstākļi. M. Kučinskis arī noliedz, ka izskanējusī informācija par I. Pētersones-Godmanes iespējamajiem valsts noslēpuma pielaides nepiešķiršanas iemesliem, nāktu no valdības.

Taujāts par skolu reformu, M. Kučinskis atbalsta, ka būtu nepieciešams optimizēt tās skolas, kurās centralizēto eksāmenu rezultāti ir vissliktākie. ''Valdība pastiprinājusi kritērijus, lai skolas varētu atvērt vidusskolas klases, bet pastāv lielas šaubas par izglītības kvalitāti. Līdz septembrim tiks pastiprinātas kvalitātes prasības un ar šīm prasībām ir jāliek pašvaldībām saprast, ka skolas ir jāreorganizē. Sarunas ar pašvaldībām sāksies rudenī,'' norāda premjers.

Viņš arī min, ka Igaunijā pastāv modelis, ka vidusskolas klašu izglītība vairs nav pašvaldību, bet gan valsts pārziņā. ''Es zinu, ka pašvaldības to iebilst un daļā Latvijas nevajadzētu arī neko tādu ieviest,'' atzīst premjers.

Komentējot izskanējušo informāciju par to, ka varētu tik paaugstināta sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas likme, M. Kučinskis norāda: ''Šādam ierosinājumam pretī ir vairākas organizācijas un arodbiedrības. Palielinājums noteikti šobrīd nebūs, bet mēs iezīmēsim daļu sociālajā budžetā, lai mēs redzētu sociālā budžeta maksātāju un nemaksātāju.''