Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Latvija Ukrainai sola būt uzticama partnere

© F64

Savu iespēju robežās neļaut starptautiskajai sabiedrībai aizmirst par Krievijas okupēto Krimu un atbalstīt Ukrainu tās ceļā uz Eiropas un Eiroatlantisko integrāciju. Šādu solījumu, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, devis Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Šāds solījums izriet no abu prezidentu kopīgā paziņojuma. Pievēršoties Ukrainas teritoriālās integritātes un suverenitātes jautājumam, prezidenti uzsvēra, ka, saglabājoties pašreizējai politiskajai un diplomātiskajai Donbasa situācijai, ko izraisīja Krievijas agresija pret Ukrainu, abas valstis apstiprina nepieciešamību pēc Krievijas Federācijas saistību atbilstoši starptautiskajām tiesībām beznosacījumu izpildes un šo tiesību vispārēji atzītu principu ievērošanas atjaunošanas.

«Saistībā ar to Latvija un Ukraina aicina starptautisko sabiedrību stiprināt tās solidaritāti ar Ukrainu, kā arī uzsver, ka pret Krieviju ieviestās sankcijas tās agresijas dēļ pret Ukrainu būtu jāsaglabā līdz pilnīgai Minskas līgumu izpildei un Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes atjaunošanai,» pauž Latvijas un Ukrainas prezidenti.

R. Vējonis arī apliecinājis, ka Latvija, līdzīgi kā citas Eiropas Savienības dalībvalstis, atbalsta ieceri pēc iespējas ātrāk starp Ukrainu un Šengenas līguma dalībvalstīm Eiropas Savienībā ieviest bezvīzu režīmu. Šādu attieksmi Ukraina esot pelnījusi, jo tā uzrāda panākumus Asociācijas nolīguma ar Eiropas Savienību noteikumu izpildē un ir apņēmusies turpināt uzsāktās reformas.

Prezidentu tikšanās laikā apspriestas arī iespējas Latvijas un Ukrainas ekonomiskās sadarbības stiprināšanā un jaunu biznesa projektu attīstīšanā. «Ukraina tradicionāli ir bijusi nozīmīga Latvijas tirdzniecības partnere. Pastāv daudz jomu, kurās Latvijas un Ukrainas uzņēmēji varētu attīstīt ciešāku sadarbību. Tās ir gan farmācija un pārtikas rūpniecības nozares, gan mašīnbūves, transporta un loģistikas jomas,» teica Valsts prezidents.