Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Deputātu priekšlikumiem likumprojektiem, iespējams, būs jābūt pamatotiem

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Saeimas darba grupa ir gandrīz pabeigusi darbu pie iespējamām parlamenta Kārtības ruļļa izmaiņām un rosinās noteikt, ka deputātu priekšlikumiem likumprojektiem jābūt pamatotiem.

Darba grupas vadītāja Solvita Ābotliņa (V) aģentūrai LETA pastāstīja, ka drīzumā paredzēts iesniegt priekšlikumus Juridiskajā komisijā, kas tos varētu virzīt izskatīšanai parlamentā.

Āboltiņa skaidroja, ka daļa piedāvāto labojumu ir tehniski, bet daļa izmaiņu saistīta ar novecojušu normu labošanu. Savukārt citi priekšlikumi paredz mainīt vai precizēt procedūras vai pašreizējo kārtību.

Vairāki grozījumi varētu būt saistīti ar valsts budžeta izskatīšanu, piemēram, pirmajā lasījumā varēs debatēt par katru likumprojektu, priekšlikumu tabula līdzīgiem priekšlikumiem gadskārtējām un vidējā termiņa budžetam varētu būt viena. Plānotas arī citas izmaiņas, piemēram, par premjera pieteikšanos debatēm par budžetu.

Kārtības ruļļa grozījumos varētu pagarināt termiņus Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai iedzīvotāju iniciatīvu izvērtēšanai.

Izmaiņas varētu skart arī jautājumu un atbilžu sesijas, kad deputāti uzdod jautājumus kādam no ministriem. Pašlaik tās parasti tiek paredzētas pēcpusdienā, tomēr ministri bieži vien uz tām nevarot ierasties, tāpēc opozīcijai pret pašreizējo kārtību ir iebildumi.

Āboltiņa norādīja, ka par šo jautājumu vēl būs diskusijas, jo vērtēti dažādi varianti, piemēram, paredzēt šādas atbilžu un jautājumu sesijas iekļaut kārtējās Saeimas sēdēs.

Izmaiņas varētu būt arī priekšlikumu iesniegšanas kārtībā, proti, likumu grozījumiem būs jāpievieno arī pamatojums, pastāstīja politiķe.