Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Parlaments ratificē ES un Kanādas līgumu

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Saeima šodien galīgajā lasījumā lemj par brīvās tirdzniecības nolīguma CETA un Stratēģiskās partnerības nolīguma ratificēšanu starp ES un Kanādu. Kad to pašu būs izdarījuši arī kanādieši, varēsim tirgoties ar viņiem bez muitas nodevām un kopīgi ielikt kāju Arktikas ledājos, lai nepieļautu tur Krievijas monopolu.

Latvijā ieradies arī Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministrs Fransuā Filips Šampaņs, un līguma ratifikācija pirmajā dalībvalstī notiks viņa klātbūtnē. Pirms nedēļas, kad zaļo gaismu CETA deva Eiropas Parlaments, F. F. Šampaņs apsolīja apmeklēt pirmās trīs valstis, kas līgumu ratificēs, un īpaši pateicās Latvijai, jo tieši mūsu deputāts Artis Pabriks bija ziņotājs par nolīgumu un dedzīgākais tā aizstāvis. Līguma pretinieku Eiroparlamentā ir samērā daudz (par 408, pret 254, atturas 33), bet Saeimā viņu pulciņš nesalīdzināmi mazāks. Pirmajā lasījumā pret bija tikai astoņi deputāti, un nav šaubu, ka šodien Visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums starp Eiropas Savienību un Kanādu tiks atbalstīts arī galīgajā lasījumā. Par to dienu iepriekš vienojusies koalīcija. Opozīcija pirms tam tomēr organizē nelielu priekšnesumu. Vienpadsmit deputāti iesnieguši lēmuma projektu Par uzdevumu Ministru kabinetam veikt izvērtējumu «par CETA iespējamo ietekmi uz Latvijas ekonomiku, vidi un iedzīvotāju veselību, labklājību un dzīves kvalitāti». Tas būtu jāizdara līdz 24. aprīlim. Pavadošajā tekstā deputāti norāda, ka ikvienam pilsonim un politiķim ir jāgūst pilns priekšstats par to ietekmi, ko ilgtermiņā atstās šis nolīgums uz Eiropas Savienības attiecīgo dalībvalsti, tās uzņēmējdarbību un patērētāju tiesībām. Esot būtiski, lai parlamentā rastu iespēju iesniegt līgumam papildu priekšlikumus.

Te gan jāiebilst, ka slepenība līgumam ir pilnībā noņemta un internetā pieejams pilns tā teksts ar visiem pielikumiem tieši tāpēc, ka dokuments vairs nav grozāms. To var vienīgi akceptēt vai arī noraidīt. Šāda iespēja tagad ir dota 28 valstu nacionālajiem un desmit reģionālajiem parlamentiem.

Arī pašai Kanādai vēl nepieciešami pāris mēneši līdz līguma ratifikācijai, bet ilgāks saskaņošanas process būs valstīs, kur iesaistīti reģioni. Taču kopumā šogad līgumam ir jāsāk darboties, prognozē Ārlietu ministrija. Kamēr CETA nebauda visu dalībvalstu akceptu, stāsies spēkā līguma pagaidu piemērošanas kārtībā. Tātad Latvijas gadījumā - tiklīdz līgumu būs akceptējusi Kanāda un valstis apmainīsies ar oficiālu informāciju par saskaņošanas procedūras pabeigšanu.