Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Provokācijas mēģinājums. ASV vēstnieces vārdā meklē lētticīgos Saeimā

© Kaspars Krafts/ F64 photo Agency

Aizvadītās nedēļas nogalē Saeimas deputāti un tās darbinieki kļuva par mērķi nemākulīgam provokācijas mēģinājumam. Kāds nezināmais, uzdodoties par ASV vēstnieci Latvijā, aicināja politiķus un ierēdņus uz konfidenciālu tikšanos.

Naktī no sestdienas uz svētdienu politiķu un Saeimas darbinieku elektroniskā pasta kastītēs iekrita vēstule, kura vēstīja «Vēstnieces Nensijas Bikovas Petitas vēstule Tev».

Vēstules autors pieklājīgi apsveicinās, bet tad bez liekām ceremonijām paziņo, ka tam nepieciešams saņēmēja mobilā telefona numurs. «Mums ļoti steidzami jāapspriežas privāti. Es jums piezvanīšu, lai noorganizētu konfidenciālu tikšanos. Siltiem sveicieniem, vēstniece Nensija Bikova Petita,» vēstules saņēmējus mudina tās rakstītājs.

Uzmanīgākajiem vēstules saņēmējiem aizdomāties par tās autentiskumu, visticamāk, lika gan tās nepārliecinošā angļu valodā uzrakstītais saturs, gan fakts, ka tā sūtīta no publiskā elektroniskā pasta servera yahoo.com. Autors gan centies novērst lasītāja uzmanību no šī fakta, konfigurējot savu adresi ar vārdiem «mani personīgie pasti/vēstules» (mypersonalmails@yahoo.com).

Par to, vai kāds politiķis uzķēries uz šo provokāciju, vēsture klusē. Ļoti iespējams, ka neviens nav ļāvies šādam jokam, jo arī Saeimas Iekšējās drošības dienests visus šīs vēstules saņēmējus laikus brīdinājis par tās neuzticamo izcelsmi.

Dienests skaidro, ka šāda veida epastus informācijas tehnoloģiju drošības speciālisti «primāri uztver kā mēģinājumu kaitēt, piemēram, graut reputāciju, personai vai institūcijai, par kuru sūtītājs ir uzdevies». Tātad - ASV vēstniecei Latvijā.

Viņa, izmantojot vēstniecības Preses un kultūras nodaļas starpniecību, gan izvairās no komentāriem. «Lai iegūtu vairāk informācijas par konkrēto gadījumu, lūdzam sazināties ar Latvijas tiesībsargājošām institūcijām. Mēs varam apstiprināt, ka ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita nav sūtījusi epastu Saeimas deputātiem,» atbildot uz Neatkarīgās jautājumu, raksta vēstniecības Preses un kultūras nodaļa.