Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Politika

Opozīcija atbalstīs atteikšanos no minimālo sociālo iemaksu noteikšanas

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Saeimas opozīcijas partijas varētu atbalstīt atteikšanos no minimālo sociālo iemaksu noteikšanas, un partija "No sirds Latvijai" (NSL) sliecas atbalstīt arī saistītos grozījumus par mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmes paaugstināšanu līdz 15%.

Partijas "No sirds Latvijai" Saeimas frakcijas NSL priekšsēdētāja Inguna Sudraba aģentūrai norādīja, ka atbalsta piedāvājumu atteikties no minimālo sociālo iemaksu noteikšanas, tā vietā paaugstinot MUN likmi līdz 15%, jo šāds risinājums uzņēmējiem ir labāks par pašlaik nākamajam gadam paredzēto sistēmu. Politiķe aicinās arī frakciju atbalstīt šīs izmaiņas balsojumos parlamentā.

Sudraba vērsa uzmanību, ka pašlaik paredzētā sistēma liktu maksāt minimālās sociālās iemaksas neatkarīgi no tā, vai uzņēmums ir saņēmis ieņēmumus. Tāpēc NSL atbalsta to, ka nodoklis būs jāmaksā no apgrozījuma jeb reāliem ienākumiem. Viņa norādīja ka savstarpējās sarunās mikrouzņēmumu pārstāvji ir pauduši, ka ir gatavi maksāt augstāku nodokļa likmi, ja nebūs pienākums maksāt minimālās sociālās iemaksas.

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) atbalstīs atteikšanos no minimālo sociālo iemaksu veikšanas, jo nevar likt maksāt nodokli par darbu, kas nav paveikts, aģentūrai LETA sacīja LRA līderis Mārtiņš Bondars. LRA reizē balsos pret mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmes celšanu, jo saviem vēlētājiem ir solījuši neatbalstīt MUN palielināšanu, pauda politiķis.

Savukārt "Saskaņa" savu nostāju par MUN likuma grozījumiem plāno formulēt trešdienas frakcijas sēdē, aģentūrai LETA sacīja frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins. Viņš skaidroja, ka šodien komisijas sēdē "Saskaņas" deputāti nepiedalījās balsojumā par MUN grozījumiem, jo nevēlas piedalīties haosā, kas notiek nodokļu politikā.

Vienlaikus šī politiskā spēka pārstāvji ir gatavi atbalstīt "jebkuru cilvēkiem labvēlīgu lēmumu" - šajā gadījumā priekšlikumu atcelt minimālās sociālās iemaksas.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja likumprojektu par atteikšanos no minimālo sociālo iemaksu ieviešanas. Savukārt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien ar balsu vairākumu nolēma virzīt izskatīšanai parlamenta sēdē saistīto likumprojektu par mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmes palielināšanu līdz 15%.

Saeima par šīm izmaiņām konceptuāli lems 15.decembrī, savukārt galīgajā lasījumā tās paredzēts izskatīt 20.decembra sēdē.