Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Uzvērpjas intriga par Trampa vizīti Zaķusalā

© Ekrānšāviņš no avīzes

Tikko par ASV prezidentu ievēlētais miljardieris Donalds Tramps 2008. gada jūlijā ir bijis Rīgā, pētījis šeit investīciju iespējas, līdz ar to ir vairāk vai mazāk informēts par biznesa un politisko vidi Latvijā – sarunā ar Neatkarīgo atminējās kāda persona, kura privātu apsvērumu dēļ vēlējās palikt anonīma.

Neatkarīgās avots pat sīkās detaļās atminējās jaunievēlētā ASV prezidenta vizīti Rīgā. Ar šo avotu Neatkarīgo saveda kopā Latvijā plaši pazīstams un cienījams advokāts. Savukārt publiskos avotos minētais, ka D. Trampam tiešām ir bijusi interese par Zaķusalu Rīgā, ļauj izdarīt ticamu secinājumu - Neatkarīgās avots «pīlītes nepūš».

Tomēr viena no tām personām, kura minēta kā D. Trampa vizītes organizētāja 2008. gadā, nekādi nevēlējās atzīt, ka šāda vizīte tiešām ir bijusi.

Pie TV torņa

Neatkarīgās avots atcerējās šādus notikumus.

2008. gada jūlija nogalē kādas darbdienas pēcpusdienā autostāvvietā pie Zaķusalas televīzijas torņa piestājušas trīs MercedesBenz S klases automašīnas. No vienas izkāpis toreizējais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers, no otras - Krievijas TV rīkotā festivāla Jaunais vilnis patrons, komponists un uzņēmējs Igors Krutojs, kā arī Jaunā viļņa ģenerāldirektors Aleksandrs Rumjancevs, bet no trešās automašīnas - ASV miljardieris

D. Tramps un vēl divi par savu šefu nedaudz jaunāka izskata kungi.

D. Tramps bijis tērpies solīdā tumšā uzvalkā ar kaklasaiti spilgtos toņos - «starp sarkanu un oranžu».

A. Šleseram nav bijis uzvalks, taču viņš bijis tērpies pietiekami solīdā lietišķā stila apģērbā. Visdemokrātiskāk bijis apģērbies I. Krutojs.

Atbraucēji sasveicinājušies, un tad trīs vīri - A. Šlesers, I. Krutojs un D. Tramps - sākuši pētīt apkārtni, kā arī A. Šlesera līdzpaņemto Zaķusalas plānu ar skicēm. Vīru sarunas un apkārtnes pētīšana ilgusi aptuveni 30 minūtes. Tad kungi atvadījušies un pametuši Zaķusalu.

Vēlmes - konkrētas

Pēc avota teiktā, D. Tramps paudis gatavību investēt Zaķusalas izklaides kompleksa projektā. Galvenie nosacījumi: projekta attīstīšanai jāpiesaista daļa vietējā kapitāla, un vietējiem speciālistiem jānodrošina projekta attīstības vadība, kā arī «piepildījums izklaides sektoram». Tā kā vietējiem - Latvijas uzņēmējiem - iesaistei šādā projektā neesot bijis nedz tik daudz naudas, nedz arī kapacitātes nodrošināt izklaides centru ar nemitīgām izklaides programmām, tad piedāvāts šajā projektā iesaistīt arī I. Krutoju un viņa izklaides biznesa partneri Aleksandru Šenkmanu. Tikšanās laikā runa par konkrētām summām neesot bijusi. Pēc avota sniegtās informācijas, notikusi iepazīšanās ar projekta īstenošanas vietu un «ritējusi saruna» par potenciālām projekta realizēšanas iespējām, kā arī pušu vēlmēm.

Plāni top publiski

Informācija par D. Trampa, A. Šlesera un I. Krutoja plāniem Rīgā, Zaķusalā, publiski pirmo reizi izskanēja 2011. gada vasaras karstumā. Proti, 2011. gada 29. jūlijā Saeimas deputāts (tobrīd - LPP/LC) A. Šlesers preses konferencē paziņoja, ka notikušas sarunas ar ASV miljardieri D. Trampu, kurš izrādījis interesi par iespēju investēt jaunu viesnīcu un koncertzāļu projektos Jūrmalā un Rīgā, kā arī attīstīt šovbiznesu Latvijā.

«Tramps sacīja - ja Latvijā būs atbilstoša infrastruktūra, tad iespējams runāt arī par dažādu ASV šovbiznesa projektu realizāciju,» žurnālistiem stāstīja A. Šlesers. Preses konferencē arī I. Krutojs apstiprināja A. Šlesera teikto: «Tikāmies ar Trampu, un viņu ieinteresēja Jaunais vilnis, kas postpadomju telpā spēj sapulcināt tik milzīgu televīzijas auditoriju. Patlaban Jaunais vilnis galvenokārt ir orientēts uz Krievijas auditoriju, taču, piesaistot tik nopietnu investoru kā Tramps, varētu domāt par konkursa orientēšanu uz Rietumeiropas auditoriju.» A. Šlesers solīja: «No savas puses darīšu visu, lai šīs investīcijas ienāktu Latvijā. Ja Krutojam un Trampam uz Jaunā viļņa bāzes izdosies realizēt savus projektus, Latvija būs tikai ieguvēja. Mazām valstīm ir nepieciešami veiksmīgi projekti.» Viņš arī norādīja, ka tuvāko mēnešu laikā tikšot pabeigtas diskusijas ar potenciālajiem investoriem un Jūrmalas domi par jaunu koncertzāļu un viesnīcu būvniecību gan Jūrmalā, gan Rīgā. Projektu realizācijai esot jāsākas 2012. gadā.

«Šovbizness Latviju var pacelt jaunā līmenī, taču tam ir nepieciešams, lai dažādi plaša mēroga pasākumi notiktu ne tikai Jūrmalā, bet arī Rīgā, un notiktu nevis tikai vienu nedēļu vasarā, bet visu gadu. Rīgā pilnīgi noteikti ir nepieciešama jauna koncertzāle, kura ir jāuzbūvē vienotā kompleksā ar viesnīcām, turklāt ar tādām viesnīcām, kurās ir vismaz 1000-1500 numuru,» 2011. gada 29. jūlijā teica A. Šlesers.

2011. gadā to, ka D. Tramps ir ieinteresēts «liela koncertzāles kompleksa būvniecībā Zaķusalā», žurnālam Otkritij gorod atzina arī uzņēmējs A. Šenkmans. Viņš apgalvoja, ka D. Tramps ASV ticies ar I. Krutoju un Latvijas uzņēmēju Viesturu Koziolu un visi trīs kungi apsprieduši «projektu Zaķusalā, kur iecerēta koncertzāle ar 6000 skatītāju vietām, viesnīca un biznesa centrs».

Donalds Latvijā neesot bijis

A. Šlesers, kurš šobrīd atrodas ārzemēs, telefona īsziņā lūgts atminēties, kas noticis ar iecerēto projektu, vispirms ieteica vērsties pie būvkompānijas Merks. Vaicāts konkrēti par 2008. gada D. Trampa vizīti Zaķusalā, A. Šlesers pēc ilgāka laika īsziņā atbildēja, ka «Donalds nav bijis Latvijā!».

Vēlreiz pārjautāts, Neatkarīgās avots apgalvoja, ka D. Trampa vizīte Latvijas teritorijā bijusi «ļoti kompakta». D. Tramps nav apmeklējis nevienu no Jaunā viļņa 2008. gada koncertiem. Zaķusalā viņš ieradies no lidostas Rīga, kurā viņš ieradies no kādas Eiropas valsts privātā lidmašīnā, līdzīgi kā Jaunā viļņa dienās Rīgā ieradās daudzi citi miljonāri. Līdz ar to pierādīt, ka D. Tramps 2008. gada jūlijā tiešām ir bijis Rīgā, nebūs viegli. Tomēr nav ne mazāko šaubu, ka par šo vizīti adekvātai informācijai ir jābūt Latvijas specdienestu un ASV vēstniecības rīcībā.