Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika

NEGAIDĪTS PRECEDENTS: Deputātu aicina atmaksāt izšķiesto naudu

IZBRĀĶĒJA. Veiko Spolīša vadītās pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbu vairākums Saeimas deputātu balsojumā atzina par nepieņemamu un aicina atmaksāt valstij algā saņemtos līdzekļus © F64

Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadībai, kura tā arī nespēja darbu pabeigt ar komisijā strādājošu deputātu apstiprinātu galaziņojumu, valstij jāatmaksā komisijas darbības nodrošināšanai izmantotie līdzekļi. Šādu lēmumu ar dažu Nacionālās apvienības deputātu atbalstu pieņēma Saeima.

«Dāmas un kungi! Ir iztērēti 14 500 eiro, ir sastādīts galaziņojums, kurš ir nekonkrēts, kuram nav nekādas profesionalitātes, kuram nu... patiesībā pat arī nav nekāda juridiska spēka, jo viņu nav neviens parakstījis. [..] Dāmas un kungi! Esiet, lūdzu, tik laipni - atbalstiet šo lēmuma projektu tālākai virzībai!» aicinot parlamentāriešus atbalstīt opozīcijas rosināto priekšlikumu, teica Artuss Kaimiņš.

Ar kaismīgām runām par to, kā izgāzusies Vienotības frakciju pārstāvošā Veiko Spolīša vadītā komisija, uzstājās arī citi opozīcijas deputāti. Tiem, norādot uz daudzajām komisijas darbības nepilnībām, pievienojās arī Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava, kas darbojās V. Spolīša vadītajā komisijā.

Pats V. Spolītis uzskata, ka komisijas darbs izgāzies tās iniciatora, No sirds Latvijai pārstāvošā Ringolda Baloža attieksmes un to opozīcijas deputātu, kas komisiju pameta jau tās pirmajās darba dienās, dēļ.

Lēmumprojektu, kas aicina komisijas priekšsēdētāju un sekretāru, Zaļo un zemnieku savienības deputātu Gunti Kalniņu atmaksāt atalgojumā par darbu komisijā saņemto naudu, atbalstīja 41 deputāts. Pret bija 27 koalīcijas deputāti, vēl desmit koalīcijas pārstāvji balsojumā atturējās, bet seši Nacionālās apvienības un divi ZZS parlamentārieši balsojumā nepiedalījās.

Tomēr šāds Saeimas lēmums nav saistošs, situāciju skaidro Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere. «Šis ir tikai aicinājums, un tā ir deputātu izvēle, kā rīkoties tālāk,» teica eksperte.

V. Spolītis Saeimas sēdi pameta, nesagaidījis balsojumu. Arī vēlāk ar viņu nebija iespējams sazināties, bet frakcijas biedri nevēlējās komentēt radušos situāciju. Vienotības valdes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns vien atteica, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas jau sen kļuvušas par estrādi opozīcijas šoviem.

Savukārt G. Kalniņš komisijas sekretāra amatā saņemto naudu ir gatavs atmaksāt, ja būs pieejams attiecīgs mehānisms. Politiķis norāda, ka viņam nav konkrētas atbildes, kā rīkoties, taču, ja būs izveidots attiecīgs mehānisms, viņš saņemtos līdzekļus atmaksās. Vaicāts, vai viņš sagaida naudas atmaksāšanas mehānisma izveidošanu, deputāts norādīja, ka šajā jautājumā plāno konsultēties ar Saeimas Juridiskā biroja pārstāvjiem. Parlamentārietis norādīja, ka situāciju sarežģī apstāklis, ka par viņa darbu komisijas sekretāra amatā samaksāts arī sociālais nodoklis.

Deputāts skaidroja, ka politisko atbildību ir uzņēmies, neparakstot līdz galam nepabeigto galaziņojuma projektu. Politiķis gan norāda, ka izmeklēšanas komisija nonākusi līdz apmēram 50 priekšlikumiem un viņš pats savu darbu izmeklēšanas komisijā veicis pēc labākās apziņas.