Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Kaimiņa partiju Ventspilī stūrē rūdīts Lemberga opozicionārs

© F64

Filmējošā Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa partijas KPV LV Ventspils grupas koordinators ir ilggadējais dažādus pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu vērstos strāvojumus atbalstošais politiķis Aivis Landmanis, liecina grūti pamanāmā vietā esošā informācija partijas KPV LV mājaslapā.

Mājaslapā, kur uzskaitītas visas partijas reģionālās grupas un to koordinatori, ir šāds ieraksts: «Ventspils grupas koordinators Aivis - landmanlv@inbox.lv»

Tikmēr A. Landmaņa vārds rotā arī Ventspils pilsētas domes mājaslapu, kurā norādīta pavisam cita A. Landmaņa politiskā piederība - «politiskā partija Reģionu alianse un Reformu partija».

Kristovskis vai Kaimiņš?

Reģionu alianses valdes priekšsēdētājs Andrejs Ence Neatkarīgajai apgalvoja, ka A. Landmanis neesot viņa vadītās partijas biedrs un viņš partijā neveicot arī nekādas citas funkcijas.

Šī informācija ir pretrunā ar laikrakstā Diena pirms mēneša pausto, ka uz pašvaldību vēlēšanām Ventspilī tiek gatavota četru partiju koalīcija Ģirta Valda Kristovska vadībā, kurā ietilps Vienotības, Nacionālās apvienības, partijas Latvijas attīstībai un Reģionu alianses pārstāvji. Diena atsaucas uz A. Landmaņa kā Reģionu alianses pārstāvja teikto, tomēr tagad izrādās, ka A. Landmanis pārstāv partiju KPV LV. Iespējams, šī kļūda liecina - Ventspilī tiek gatavota citu četru partiju koalīcija un uz pašvaldību vēlēšanām tiks iesniegts saraksts, kurā būs gan Vienotības, gan KPV LV pārstāvji. Ņemot vērā, ka Artuss Kaimiņš publiski ir paudis - viņš, iespējams, kandidēs uz Ventspils mēra amatu, četru partiju koalīcijas izveidošanas gadījumā A. Kaimiņš un Ģ. V. Kristovskis kandidēs no viena saraksta. Tad būs interesanti novērot, kurš no viņiem vēlēšanās kandidēs ar pirmo numuru.

Četras partijas

Kā zināms, Reformu partija, no kuras Ventspils domē ievēlēts A. Landmanis, faktiski beidza pastāvēt jau 2015. gada sākumā.

2015. gada jūnijā Reformu partijas priekšsēdētāja vietniece un viena no partijas likvidatorēm Sandra SondoreKukule paziņoja, ka partijas likvidēšanas process varētu ilgt apmēram gadu. Precīzu likvidēšanas procesa noslēgšanās laiku viņa aģentūrai LETA nenosauca. Pēc LETA ziņām, tobrīd - 2015. gada vasarā - Reformu partijai sākuši pieteikties kreditori, tostarp Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Taujāta par iespējām norēķināties ar kreditoriem, S. SondoreKukule norādīja LETA, ka politiskā spēka rīcībā neesot «zelta krājumu», bet, piemēram, ir mēbeles, ko iespējams realizēt. 2015. gada sākumā partijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis plašsaziņas līdzekļiem atzina, ka politiskajam spēkam ir dažu desmitu tūkstošu eiro lieli parādi, taču viņš neticot, ka kreditori reāli raudzītos uz iespēju šos līdzekļus atgūt, jo partijai neesot tādu biedru, kas maksā biedru naudas.

Kā liecina A. Landmaņa LETA arhīvā atrodamā biogrāfija, viņš savu politisko karjeru sācis partijā Jaunais laiks, pēc tam pārgājis uz Zatlera Reformu partiju, tad Reģionu aliansi, bet tagad tātad ir KPV LV Ventspils grupas koordinators.

Ienesīgi amati

A. Landmaņa darba vietas liecina, ka politiķim ideoloģija un bizness nemitīgi atradušies vienā nabassaitē, kura stiepusies no A. Lemberga opozicionāriem un viņa kvēlākajiem ienaidniekiem. Piemēram, 2005. gadā A. Landmanis bijis valdes loceklis A. Lemberga opozicionāram uzņēmējdarbībā, Ventspils miljonāram Olafam Berķim piederošajā SIA N&J. A. Landmanis iecelts par valdes locekli arī A. Lemberga opozicionāru kontrolētajā akciju sabiedrībā Ventbunkers un par komercdarbības konsultantu akciju sabiedrībā Kālija parks. Kārtējā valsts amatpersonas deklarācijā par 2015. gadu A. Landmanis norādījis, ka viņš ir arī SIA Ventspils port services komercdarbības konsultants un viņam pieder SIA Babītes 17 38 kapitāla daļas un SIA Vīķu krogs 1800 kapitāla daļu. Šajā uzņēmumā 1900 kapitāla daļu pieder arī O. Berķim.

Algā 2015. gadā A. Landmanis no Ventspils domes saņēmis nieka 4028 eiro, bet Šveices advokāta, Latvijas Ģenerālprokuratūras protežē Rudolfa Meroni kontrolētajām a/s Kālija parks - 40 607 eiro un

SIA Ventspils port services - 10 965 eiro. Savukārt 2014. gadā Kālija parkā viņš algā saņēmis pat 51 000 eiro, bet 2013. gadā no Kālija parka - 36 000 latu (51 500 eiro), no Ventbunkera - 48 000 latu (69 000 eiro).

Arī A. Landmaņa sieva Līva Landmane aktīvi iesaistīta A. Lemberga opozicionāru biznesā. Viņa iecelta par R. Meroni vadītās akciju sabiedrības Unifreight logistics padomes locekli, kā arī par O. Berķa dēla Naura Berķa vadītās dzelzceļa kravu pārvadājumu akciju sabiedrības Baltijas ekspresis valdes locekli.

Abi Landmaņi ir bijuši arī starp partiju lielsponsoriem.