Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Politika

Briselē spriedīs par palīdzību piensaimniekiem

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo agency

Šodien Briselē notiekošajā Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Eiropas Komisija varētu nākt klajā ar priekšlikumiem, kā novērst kraso ienākumu kritumu lauksaimniekiem, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā.

Sēdē, kurā piedalīsies arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), tiks debatēts par situāciju lauksaimniecības produktu tirgū. Kopš Krievija 2014.gada augustā slēdza tirgu ES valstu pārtikas produkcijai, situācija piena tirgū ir kritiska, līdz ar to plānots, ka šajā sanāksmē Eiropas Komisija nāks klajā ar konkrētu pasākumu kopumu zemnieku finansiālam atbalstam.

Dūklavs iepriekš jau vairākkārt uzstājis uz nepieciešamību ES sniegt tiešu finansiālo atbalstu grūtībās nonākušajām Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm pēc Krievijas embargo ieviešanas, jo līdz šim īstenotie atbalsta pasākumi nav pietiekami.

Zemkopības ministrija ir vairākkārtīgi no valsts budžeta atbalstījusi lauksaimniekus, lai daļēji segtu zaudējumus un stabilizētu situāciju nozarē. Saskaņā ar ministrijas aplēsēm līdz šā gada beigām nekompensētais ieņēmumu samazinājums piensaimniecībām sasniegs 132,7 miljonus eiro, bet cūkgaļas nozarē tie būs vairāk nekā 23 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka visā ES, tostarp Latvijā, šogad vērojama piena pārprodukcija, kas radusies pēc Krievijas embargo noteikšanas, kā arī kvotu sistēmas atcelšanas. Kopš 2014.gada jūlija līdz 2016.gada maijam piena cena samazinājusies par 38%, ilgstoši nenosedzot ražošanas izmaksas. Šovasar iepirkuma cena varētu pazemināties līdz pat 12 eirocentiem par vienu kilogramu piena, kas ir zemākais līmenis kopš iepriekšējās krīzes 2009.gadā.

Tikmēr Briselē norāda, ka papildu ārkārtas atbalsta piešķīrumu ES piensaimniekiem neveicina arī fakts, ka desmit valstis līdz šim tā arī nav izmantojušas iepriekšējo Eiropas Komisijas ārkārtas piešķīrumu.

Piensaimniecības 2015.gada nogalē jau saņēmušas vairāk nekā 43 miljonu eiro atbalstu, kā arī 7,15 miljonu eiro pārdalījumu no 8,5 miljonu eiro ES ārkārtas piešķīruma piensaimniecības un cūkkopības nozarei. Savukārt šā gada maijā visām piensaimniecībām no valsts budžeta piešķirti vēl 6 197 000 eiro. Savukārt cūkaudzētājiem par Āfrikas cūku mēra dēļ nokautiem dzīvniekiem ir izmaksātas valsts kompensācijas 2,3 miljonu eiro apmērā, tāpat ciltsdarbam tika izmaksāts arī ES ārkārtas atbalsts 1,30 miljonu eiro apmērā.