Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Kariņš:: Krievija mēģina parādīt, ka Ukraina nav uzticama gāzes tranzītvalsts

© F64

Krievija, pārtraucot gāzes piegādes Ukrainai, mēģina parādīt, ka tā nav uzticama valsts gāzes tranzīta jautājumos, līdz ar to Krievija vēlas gāzi virzīt caur paplašināto "Nord Stream" projektu, kas daļai Eiropas nav pieņemami, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (V), kurš darbojas Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komitejā.

Politiķis skaidroja, ka Krievija vēlas apturēt gāzes piegādes Ukrainai, jo tās fronte pret Ukrainu nav tikai militāra, bet arī ekonomiska. "Krievija vēlas "izgriezt" Ukrainu no tranzītvalsts statusa, kas Ukrainai nozīmētu teju divu miljardu eiro zaudējumus gadā. Tas būtu ļoti liels un smags trieciens," sprieda deputāts.

Kariņš norādīja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins strādā uz publisko domu un uztveri. "Tas ir brutāls veids, jo viņš atkal izmanto enerģētiku kā politisku ieroci. Lūk, tas ir tas, ko viņš vēlas panākt! Kā tas izspēlēsies, tas gan nav skaidrs," izteicās politiķis.

Vaicāts par Ukrainas gāzes krājumiem, politiķis sprieda, ka Ukrainai nav "pārpilnu rezervju", un norādīja, ka, visticamāk, Eiropas Komisijai (EK) nāksies iesaistīties sarunās kā vidutājam, lai meklētu risinājumu gāzes piegādes cenām un maksāšanai kārtībai. "Ir jābūt cerībai, ka tas tiks arī atrasts, jo pretējā gadījumā cietīs ne tikai Ukraina, bet arī dienvidaustrumu Eiropa. Mums ir uzlabota infrastruktūra, taču nav vēl veiktas pārbaudes, vai tā ir pietiekoša," skaidroja Kariņš.

Viņš uzsvēra, ka pašlaik lielākie strīdi ir tieši par gāzes cenu, nevis piegādēm, taču Krievija situāciju pavērš kā jautājumu par maksājumu disciplīnu. "Viņi vēlas ietekmēt Eiropas domas un uzskatus, lai mēs domājam, ka Ukraina nav uzticama partnere. Viņi arī vēlas mazināt spiedienu, kas tiek vērsts pret "Nord Stream" projektu," sacīja deputāts.

Jau ziņots, ka Krievijas gāzes gigants "Gazprom" trešdien paziņoja, ka apturējis gāzes piegādes Ukrainai, jo Kijeva nav veikusi priekšapmaksu par gāzes piegādēm.

"Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers norāda, ka līdz plkst.7 (plkst.9 pēc Latvijas laika) Ukrainas "Naftogaz" izmantojis visu gāzi, par ko tas bija samaksājis, un jauna priekšapmaksa nav veikta. "Tādējādi piegādes ir apturētas, kamēr no Ukrainas kompānijas netiks saņemti jauni maksājumi," skaidro Millers.

Millers piebilst, ka Ukrainas atteikšanās iegādāties Krievijas gāzi rada nopietnus riskus gāzes tranzītam uz Eiropu cauri Ukrainas teritorijai.

Krievijas un Ukrainas nesaskaņas par gāzes iepirkuma cenu jau vairākkārt novedušas pie gāzes piegāžu pārtraukšanas Kijevai.

Oktobrī tika panākta vienošanās, kas paredz, ka Ukraina par gāzi norēķināsies ar priekšapmaksu.