Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

AVOTS: Ņemcovs nogalināts ar mērķi destabilizēt situāciju valstī

© Scanpix

Krievijas opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova slepkavības lietas izmeklētāji tikuši skaidrībā par izmeklēšanas prioritāro versiju un atbilstoši tai Ņemcovs nogalināts ar mērķi destabilizēt situāciju valstī un diskreditēt varasiestādes, ziņu aģentūrai "Interfax" pastāstīja avots, kas ir pazīstams ar izmeklēšanas gaitu.

"Šodien tiek strādāts ar visām iespējamajām versijām, bet izmeklētāji sliecas uzskatīt par galveno, ka tā ir slepkavība, kas vērsta uz situācijas destabilizāciju valstī un varasiestāžu diskreditāciju," sacīja aģentūras sarunbiedrs.

Par labu šai versijai liecina neskaitāmi izmeklētāju savāktie materiāli. "Runa ir gan par tiešiem pierādījumiem, gan netiešiem datiem," norādīja avots.

"Vairs nav nekādu šaubu, ka tā bija pasūtījuma slepkavība, bet pasūtītāju pēdas ved uz ārzemēm," viņš piebilda.

Šobrīd līdzās tālākai nozieguma izpildītāju un organizētāju meklēšanai tiek meklētas personas, kuras varēja pasūtīt Ņemcova slepkavību.

"Nav izslēgts, ka tuvākajā laikā šajā lietā arestētajiem pievienosies jauni figuranti - tie, kas vienā vai otrā veidā piedalījās slepkavības organizēšanā un sarīkošanā," sacīja aģentūras sarunbiedrs. "Izmeklētāji pieļauj, ka izpildītāji varēja nezināt, kas tieši pasūtījis Ņemcova slepkavību."

Ņemcovs tika noslepkavots 27.februāra vakarā Maskavas centrā līdzās Kremlim. Tiesībsargājošās iestādēs uzskata, ka slepkavība bijusi rūpīgi plānota, tai gatavojušies iepriekš.

Saistībā ar apsūdzībām Ņemcova slepkavības organizēšanā Krievijas varasiestādes arestējušas vairākus čečenus.

Godinot noslepkavoto opozicionāru, Maskavas ielās 1.martā izgāja vairāk nekā 50 000 demonstrantu. Piemiņas pasākumi notika arī daudzās citās Krievijas pilsētās.

Ņemcovam bija 55 gadi, bez viņa palikušas četras meitas un 87 gadus vecā māte. Prezidenta Borisa Jeļcina laikā viņš bija Ņižņijnovgorodas gubernators, vēlāk kļuva par Krievijas valdības premjerministra vietnieku. 2000.gada prezidenta vēlēšanās viņš atbalstīja Vladimiru Putinu, taču drīz vien to atzina par kļūdu un pārgāja opozīcijas rindās, kļūstot par vienu no asākajiem Putina kritiķiem. 2013.gadā Ņemcovs tika ievēlēts par Jaroslavļas apgabala domes deputātu.