Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Politika

Partijas slinkas ievērot likumu

© f64

Politisko organizāciju finansēšanas likumā noteikts, ka 30 dienu pēc Saeimas vēlēšanām partijām ir jāiesniedz vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas.

Pēdējā diena deklarāciju iesniegšanai bija pirmdiena, bet likuma prasības bija ievērojušas tikai četras kandidējušās partijas un tikai viena no Saeimā ievēlētajām, Neatkarīgo informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve Laura Dūša.

Līdz pirmdienas pēcpusdienai deklarāciju birojā bija nodevusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), Suverenitāte, Politiskā partija Izaugsme un Latvijas Sociālistiskā partija, kuras pārstāvji kandidēja no Saskaņas saraksta.

L. Dūša gan pieļāva, ka partijas, nosūtot deklarācijas, var izmantot arī pasta pakalpojumus un šādā gadījumā svarīgi, lai uz sūtījuma būtu 3. novembra zīmogs.

Ja partija neiesniedz vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju, KNAB atbilstoši likumā noteiktajam ir jāsniedz prasības pieteikums tiesai par attiecīgās partijas darbības apturēšanu.

Ar tiesas lēmumu par partijas darbības apturēšanu partijai tiek noteikts pienākums konkrētā termiņā iesniegt KNAB finanšu

deklarāciju, bet, ja partija neizpilda tiesas lēmumā noteikto, tad birojs ierosina partijas darbības izbeigšanu tiesas ceļā.

Saskaņā ar ZZS iesniegto deklarāciju tā 12. Saeimas vēlēšanām iztērējusi 638 035 eiro. Laikā no 1. februāra līdz 31. maijam partija ienākumos guvusi 695 900 eiro. Teju visa šī summa bija ziedojumi.

Reklāmai izlietoti 345,33 tūkstoši eiro, un lielākās summas tērētas par vides reklāmu, reklāmu televīzijā un radio. Savukārt reklāma internetā izmaksājusi 17 365 eiro.

Priekšvēlēšanu izdevumu apmērs, uz kuru attiecās ierobežojumi, ZZS bija 396 552 eiro. Priekšvēlēšanu aģitācijas periods ilga no 7. jūnija līdz 4. oktobrim. Šajā periodā partija priekšvēlēšanu izdevumiem drīkstēja izlietot summu, kas nepārsniedz 422 997 eiro, ja partija iesniegusi savu deputātu kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām visos vēlēšanu apgabalos.

Saskaņā ar likumu minētais priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojums attiecas uz partiju izdevumiem par reklāmas izvietošanu, kā arī labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un veicot ziedojumus.