Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Politika

Zaļkalna drāmai pielikts punkts

© publicitātes

Lielbritānijā, kādā Rietumlondonas parkā, atrasts Latvijas pilsoņa Arņa Zaļkalna līķis. Viņš bija galvenais aizdomās turamais angļu pusaudzes Alises Grosas pazušanas lietā. Ja tā, tad var uzskatīt, ka šai drāmai ir pielikts punkts. Tiesa, daļēji. Jo nav precīzi noskaidrots nogalinātās meitenes nāves cēlonis. Pagaidām britu policija nav izteikusies arī par slepkavības motīviem.

Meiteni pēc mēnesi ilgas meklēšanas atrada nogalinātu un labi paslēptu upē. Kāds bija rūpīgi gādājis, lai viņu neatrastu – vai nu ilgstoši, vai vispār nekad. Britu policija izplatījusi informāciju, ka 14 gadus vecā pusaudze nogalināta, bet īsi pēc tam par galveno aizdomās turamo kļuva A. Zaļkalns, kurš arī bija pazudis apmēram nedēļu pēc tam, kad meitene novērošanas kamerās redzēta pēdējoreiz. Lielbritānijā šis noziegums ieguva plašu rezonansi, Anglijas policisti un žurnālisti atlidoja uz Latviju, lai pētītu A. Zaļkalna biogrāfiju. Tad arī Latvijā cilvēki uzzināja, ka viņš 90. gadu beigās tiesāts par savas sievas slepkavību Latvijā, pēc kāzām nomainījis uzvārdu un viņam Latvijā ir vairāki bērni. Starp citu, no ieslodzījuma viņu atbrīvoja pirms termiņa. Anglijā nepastāv tik strikti personas datu aizsardzības noteikumi kā Latvijā (vismaz pret noziedzniekiem vai aizdomās turamajiem – ne), tāpēc negaidītu un, iespējams, nevēlamu publicitāti ieguva vairāki ar A. Zaļkalnu saistīti cilvēki.

Pēc personīgās pieredzes, tik plašu Anglijas sabiedrības uzmanību šis noziegums izpelnījās tāpēc, ka tas pastrādāts pret pusaudzi. Arī tad, kad pirms dažiem gadiem Lielbritānijā tika atrasta nogalināta nepilngadīgā Latvijas valstspiederīgā Alisa Dmitrijeva, masu mediji par to vēstīja plaši.

Policija atzina, ka nonākusi strupceļā, un atjaunoja šīs slepkavības lietas izmeklēšanu. Ar to situācija un attieksme Latvijā un Anglijā atšķiras – tas, ko pie mums, atvainojiet, uzskata par ikdienu, tur ir skaļas publicitātes vērts.

Savukārt Zaļkalna lietā Anglijas sabiedrības sašutumu izraisīja fakts, ka vīrieša līķis kokā tika atrasts vietā, kas jau iepriekš pārmeklēta. Iedzīvotāji policijai pārmet, ka tā savu darbu nav veikusi pietiekami profesionāli. Iepriekš šis parks, kas vietām atgādina biežņu, kurā cilvēki no laba prāta savu kāju nesper, Londonas rietumu daļā pārmeklēts, bet acīmredzot pavirši. Tikai krietni vēlāk tas izdarīts ar suņiem. Kā vēsta britu mediji, tiek uzskatīts, ka vīrietis ir pakāries. Gan galvenā aizdomās turamā, gan viņa upura mirstīgās atliekas atrastas jau sadalīšanās stāvoklī, un precīzu nāves iemeslu neesot iespējams pateikt. Tagad apstiprināts gan tas, ka mežā atrastais ir A. Zaļkalns, gan tas, ka viņš izdarījis pašnāvību pakaroties. Tāpat tiek norādīts, ka A. Zaļkalns tieši šajā mežiņā bija mitinājies laikā, kad tikko atbraucis uz Angliju peļņā, un viņam šī vieta bijusi labi pazīstama. Vietējie iedzīvotāji, kuri parku izmanto pastaigām vai fiziskām aktivitātēm, nav pamanījuši pakārušos cilvēku, jo, kā paši atzīst, kokiem un brikšņiem aizaugušajās vietās iekšā nelien.

Pašlaik šajā noziegumā nav citu aizdomās turamo un par slepkavību nevienu citu nemeklē, izņemot kādu pusaudzi, kas bijis kopā ar A. Zaļkalnu aptuveni tajā laikā, kad pazudusi Alise. Tomēr arī Lielbritānijā cilvēki apzinās, ka policija zina vairāk nekā stāsta sabiedrībai.