Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Kāpēc tiesa patiesībā sodīja izvaroto norvēģu sievieti

© Scanpix

Pagājušās nedēļas nogalē globālie mediji pasniedza sensacionālu ziņu. 17. jūlijā Dubaijas (Apvienotie Arābu Emirāti) tiesa izvarošanas upurim Norvēģijas pilsonei Martei Deborai Dalevai piesprieda vienu gadu un četrus mēnešus ilgu cietumsodu.

Šāda ziņa izraisīja sašutuma vētru globālajā interneta vidē. «Izvarošanas upuris saņem cietumsodu.» Šādi virsraksti bija gan lielākajos pasaules medijos, gan arī Latvijas ziņu portālos (delfi, kasjauns u.c.). Ziņa aizraisīja asu Norvēģijas ārlietu ministrijas reakciju. Arī Latvijas publika aktīvi iesaistījās diskusijās, izsakot viedokļus, ka «musulmaņi ir zvēri» (kasjauns). Tikai retais no publiskās telpas diskusijas dalībniekiem aizrādīja, ka islāma zemēs nevajadzētu uzvesties tāpat kā savējā un tomēr vajadzētu ievērot vietējos likumus.

Globālā kampaņa Martes D. Dalevas aizstāvībai guva panākumus. 21. jūlijā norvēģiete tika apžēlota, viņai tika atdota pase un noteikts pamest AAE. Globālo mediju vide triumfēja. Islāmistiem neizdevās izņirgāties par Rietumu sievietēm. CNN un citi TV kanāli kā Rietumu civilizācijas uzvaru pasniedza pazemotās norvēģietes atbrīvošanu. Taisnības triumfs. Pat mežoņi islāmisti piekāpjas Rietumu taisnības un cilvēka tiesību priekšā.

Tie žurnālisti, kas raka dziļāk un kas savu rakstu veidošanai izmanto kaut ko vairāk par globālo ziņu lentēm, ziņoja, ka izvarošanā apsūdzētajam Sudānas pilsonim (kurš ir precējies un triju bērnu tēvs) šīs lietas ietvaros tiesa piesprieda vienu gadu un vienu mēnesi ilgu cietumsodu. Tie, kas noskaidroja šādu detaļu, virsrakstus veidoja vēl sensacionālākus. «Izvarotājs saņem mazāku sodu nekā viņa izvarotā sieviete!»

Citi noskaidroja, ka mēnesi pēc izvarošanas norvēģietei viņas Kataras darba devējs uzteica darbu, un virsrakstos izcēla to, ka izvarotā saņēma papildu sodu – atlaišanu no darba.

Tā kā notiekošā ažiotāža radīja draudus AAE tūrisma industrijai un viena no lietā iesaistītajām sevi labprātīgi identificēja, tad Dubaijas varas iestādes iepazīstināja žurnālistus ar krimināllietas materiāliem – nopratināšanas protokoliem un viesnīcas videonovērošanas kadriem. AAE ziņu portāls www.thenational.ae 23. jūlijā publicēja Salama al Amīra un Džeimsa Langtona rakstu Facts behind the headlines of the Marte Deborah Dalelv Dubai sex case, kurā detaļās restaurēti 6. un 7. marta nakts notikumi Dubaijas viesnīcas numurā.

Marte Debora Daleva neieradās Dubaijā tūrisma braucienā. Viņa strādāja par dizaineri Kataras uzņēmumā un ieradās AAE komandējumā. Lai gan viņa ir Norvēģijas pilsone, viņa bija Kataras rezidents un uz viņu formāli netiek attiecināti tie noteikumi, kas attiecas uz rietumvalstu tūristiem. Kā raksta Salams al Amīrs un Džeimss Langtons, uzņēmuma darbinieki kopīgi lietoja alkoholu kādā naktsklubā. Trijos naktī Marte lūdza, lai viņas kolēģis – Sudānas pilsonis (kurš netiek identificēts un apzīmēts ar iniciāļiem H.M.) – viņu pavada uz viesnīcu, jo viņa ir tā piedzērusies, ka nevēlas iekulties nepatikšanās. Patiešām ir bīstami sievietei dzērumā vienai pašai pārvietoties pa islāma valsti. Atbilstoši videokameru informācijai, abi iegāja sudānieša viesnīcas numurā, turklāt sieviete bija ar savu roku apkampusi vīrieti. Martes un H.M. liecības par to, kas notika tālāk, atšķiras. Marte apgalvo, ka viņai pārtrūka filma un viņa atjēdzās tikai tad, ka vīrietis bija viņai virsū, bet dzēruma pakāpe bija tik liela, ka viņai nav bijis spēka pretoties. Tāpēc tikai tad, kad viņa bija galīgi atguvusies, Marte devās uz viesnīcas vestibilu, lai izsauktu policiju un ziņotu par izvarošanu. 7. martā policijā ziņojums tika pieņemts, bet, tā kā asins analīzes Martes ķermenī uzrādīja alkoholu, viņa nekavējoties tika aizturēta un pret viņu tika celta apsūdzība par neatļautu alkohola lietošanu. 12. martā Marte vēlreiz ieradās policijā un uzrakstīja iesniegumu, atsaucot savas liecības par izvarošanu, norādot, ka sekss bija labprātīgs. Pēc šī paziņojuma pret viņu tika ierosināta krimināllieta par nepatiesas liecības došanu.

Kataras uzņēmums, kurā Marte strādāja, 9. aprīlī par amorālu uzvedību atlaida no darba pilnīgi visus ballītes dalībniekus. Tiesā pret Marti tika vērsta apsūdzība par seksuālām attiecībām ārpus laulības (par to praktiski visās islāma valstīs ir noteikta kriminālatbildība), par nepatiesas liecības došanu un par alkohola lietošanu. Sodus summējot, Marte saņēma lielāku cietumsodu nekā Sudānas pilsonis, kurš tika sodīts tikai par seksuālām attiecībām ārpus laulības. Kad tika pieņemts lēmums par apžēlošanu, tad apžēloja abus – gan Marti, gan sudānieti...

Martes Dalevas stāstam ir divas patiesības. Vienu versiju izplatīja Rietumu informācijas kanāli, un cita interpretācija ir informācijai islāma zemēs.

Rietumu civilizācijā (arī Latvijas un Norvēģijas likumdošanā) seksuālas attiecības, izmantojot sievietes bezpalīdzības stāvokli (bezsamaņu), ir izvarošana. Tas ir smags noziegums, par kuru pienāks ļoti bargs sods. Šāda izpratne atļauj jebkurai norvēģietei (-im) pārdzerties tiktāl, ka zūd samaņa, gulēt sētmalē un būt drošai (-am), ka tevi neviens neaiztiks. Norvēģietes drīkst būt pilnīgi pārliecinātas, ka viņu dzēruma bezsamaņa netiks izmantota seksuālo tieksmju apmierināšanai. Viņas aizsargā likums.

Islāma pasaulē izpratne ir cita. Saūda Arābijā pēc trešās reizes, publiski demonstrējot dzērumu, var nocirst galvu. Islāma pasaulē tiek postulēts, ka sievietes un vīrieša atrašanās vienā telpā (ja viņi nav radinieki vai laulātie) ir ar slepenu mērķi veikt ko amorālu. Izvarošana ir ļoti smags noziegums arī islāma pasaulē, bet sievietes piekrišana atrasties vienā telpā ar svešu vīrieti tiek uzskatīta par sievietes gatavību veikt amorālas darbības. Šāda ir reliģiskā un morāli ētiskā izpratne islāma sabiedrībā. Ir bezjēdzīgi censties uzspiest norvēģu (vai Latvijas) normas civilizācijai, kuras taisnīguma izpratne balstās pravieša Muhameda izteikumos un šariata tiesībās.

Turklāt Dubaijas tiesa piesprieda mazāko iespējamo sodu. Ja tiesa vadītos pēc šariata likumdošanas normām, tad, ņemot vērā šīs lietas apstākļus, sudānietim bija jāpiespriež nāvessods, nomētājot ar akmeņiem, bet norvēģiete netiktu nomētāta ar akmeņiem tikai tajā gadījumā, ja šis būtu viņas pirmais dzimumakts (respektīvi, pirms notikušā viņa būtu jaunava).

Kāda ir stāsta morāle? Dubaija nav Norvēģija. Arābu zemes nav Skandināvija. Uzturoties svešās zemēs, ir jāievēro šo zemju likumi, šo zemju satiksmes noteikumi. Anglijā latvieši brauc pa ceļa kreiso pusi un nesūdzas par to Latvijas Ārlietu ministrijai. Uzturoties svešās zemēs, ir jāievēro tās uzvedības normas, kas ir noteiktas šajās zemēs. Rietumnieki, kas islāma zemēs ciniski uzspļauj šo valstu likumiem un morāles normām, riskē iekļūt ļoti lielās nepatikšanās. Gribat uzvesties kā Latvijā un Norvēģijā? Tad nebrauciet uz arābu zemēm vai Irānu! Palieciet tepat un baudiet mūsu civilizācijas labumus.