Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Parīzes Dievmātes katedrālē nošāvies vēsturnieks un žurnālists Dominiks Venērs

Parīzes Dievmātes katedrālē otrdien altāra priekšā nošāvies kāds vīrietis. Policija pašnāvnieku identificējusi, tas ir 78 gadus vecais galēji labējais franču vēsturnieks, esejists un žurnālists Dominiks Venērs, vēsta aģentūra France - Presse.

AFP vēsta, ka īsi pirms nāves Venērs savā blogā nosodījis Francijas parlamenta pieņemto un prezidenta Fransuā Olanda sestdien parakstīto likumu, kas legalizē viendzimuma laulības. Pēdējā laikā Venērs bija aktīvi iesaistījies kampaņā pret šo pretrunīgi vērtēto valdības ieceri.

"Nepieciešama jauna iespaidīga un simboliska rīcība, lai atmodinātu miegā staigājošos un satricinātu anestezētos prātus," savā blogā otrdien norādīja Venērs.

"Mēs ieejam laikā, kad darbiem jāseko vārdiem," viņš piebilda.

Venērs savulaik piedalījies arī Francijas karā Alžīrijā un iesaistījās paramilitārajā grupējumā "Organisation de l'armée secréte" (Slepenās armijas organizācija), kas neilgu laiku cīnījās pret Alžīrijas neatkarību no Francijas.

Policija paziņojusi, ka Venērs nav atstājis nekādu vēstījumu pirms pašnāvības izdarīšanas, lai gan blakus viņa līķim tika atrasta zīmīte. Tās saturu policija neatklāja.

Venērs izdarīja pašnāvību ap plkst.16 (plkst.17 pēc Latvijas laika).

Katedrāle pēc traģiskā incidenta tika evakuēta un šobrīd ir slēgta.

Parīzes Dievmātes katedrāles draudzes mācītājs aģentūrai AFP norādīja, ka šis ir pirmais pašnāvības gadījums katedrālē vairāku desmitu gadu laikā. Iepriekš pāris cilvēku ir nolēkuši no katedrāles torņiem, bet neviens vēl nav nošāvies altāra priekšā, viņš piebilda.

Venēra pašnāvība ir jau otrais dramatiskais pašnāvības gadījums Parīzē mazāk nekā nedēļas laikā.

Pagājušo ceturtdien kādā Parīzes bērnudārzā netālu no Eifeļa torņa aptuveni desmit bērnu acu priekšā nošāvās kāds 50 gadus vecs vīrietis.