Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Pasaulē

Pazudis Belovežas dokuments par PSRS likvidāciju

Izrādās, ka uz papīra PSRS, iespējams, joprojām pastāv, jo vēsturiskais dokuments, ar kuru 1991.gada nogalē tika likvidēta boļševiku impērija, esot pazudis.

Par to paziņojis kādreizējais Baltkrievijas līderis Staņislavs Šuškevičs, kurš dokumenta pazušanu atklājis, gatavojot savus memuārus.

Viņš uzskata, ka dokumentu nozagusi kāda baltkrievu amatpersona, iespējams, nolūkā to pārdot kolekcionāriem.

"Grūti iedomāties šāda līmeņa dokumenta pazušanu, taču tas ir fakts," sarunā ar aģentūru AP sacījis Šuškevičs.

Arī Baltkrievijas valdība un PSRS vietā izveidotās Neatkarīgo valstu savienības (NVS) amatpersonas trešdien apstiprinājušas, ka to rīcībā esot tikai dokumenta kopijas.

"Mēs nezinām, kur ir oriģināls," sacīja Minskā izvietotā NVS arhīva vadītājs Vasīlijs Ostreiko. "Mums ir šī dokumenta kopija. Tā ir apstiprināta atbilstoši starptautiskajiem standartiem, taču tā vienalga ir kopija."

1991.gada 8.decembrī toreizējais Baltkrievijas valsts galva Šuškevičs medību pilī Belovežas gāršā uzņēma Krievijas prezidentu Borisu Jeļcinu un viņa Ukrainas kolēģi Leonīdu Kravčuku. Pēc slepenām sarunām trijotne parakstīja vienošanos, kurā tika pasludināts, ka "PSRS pārstājusi pastāvēt kā starptautisko tiesību subjekts un ģeopolitiska realitāte".

Tādējādi tika apglabāti toreizējā PSRS prezidenta Mihaila Gorbačova izmisīgie centieni saglabāt boļševiku izveidoto Padomju Savienību, kas uz to brīdi jau bija zaudējusi 1940.gadā okupēto Baltijas valstu teritorijas.

Vienlaikus parakstītā vienošanās paredzēja izveidot NVS, kurai drīzumā pievienojās pārējās deviņas PSRS republikas.

Tā paša gada 25.decembrī Gorbačovs paziņoja par atkāpšanos no PSRS prezidenta amata, pieliekot pēdējo punktu 70 gadus ilgajai asiņainās impērijas pastāvēšanai.