Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Prognozē AES līguma parakstīšanas atlikšanu

© Scanpix/AP

Šobrīd turpinās darbs pie Latvijas iespējamās līdzdalības Visaginas AES projektā izvērtēšanas pirmā posma, kura laikā AS "Latvenergo" darba grupa piedalās projekta sarunās, portālu nra.lv informēja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Šobrīd vēl nav panākta vienošanās par projekta attīstībai būtiskiem jautājumiem, kas reģionālajiem partneriem ļautu parakstīt Koncesijas līgumu. AS "Latvenergo" galvenais priekšnosacījums līdzdalībai VAES projektā ir tā komerciālais izdevīgums.

Visaginas AES projekts dēļ tā vērienīguma, ieguldītajiem līdzekļiem, kā arī potenciālajiem ieguvumiem enerģētikas nozarē, ir viena no prioritātēm enerģētikas sektorā Latvijā. Līdz ar to līdzdalības politisko un ekonomisko aspektu rūpīga analīze ir gala lēmuma pieņemšanas priekšnoteikums.

AS "Latvenergo" projekta darba grupa aktīvi piedalās projekta sarunās. Lēmumi par dalību projektā tiks pieņemti vairākās kārtās, attiecīgi ikreiz apstiprinot dalību projekta nākamajā posmā. Tas dod iespēju savlaicīgi iegūt informāciju un īpaši rūpīgi to izvērtēt un gūt atbildes uz neskaidriem jautājumiem.

Šobrīd var runāt par vairākiem VAES projekta attīstības posmiem, no kuriem tuvākais ietver lēmumu par projekta kompānijas izveidi Lietuvā un Koncesijas līguma parakstīšanu. Koncesijas līgums neuzliek Latvijas valstij finansiālas saistības, kā arī to ir iespējams parakstīt tikai pēc tam, kad būs atrisināti neskaidrie jautājumi starp iesaistītajām pusēm. Ar šī līguma parakstīšanu noslēgtos Lietuvas organizētais iepirkumu process, kurā par stratēģisko investoru un stacijas būvnieku tika atzīts Hitachi.

Savukārt gala lēmums par Latvijas iespējamo līdzdalību VAES projektā ir sagaidāms 2015.g., kad varētu notikt akcionāru līguma slēgšana, kas būs vienošanās par noteikumiem, uz kādiem tiks dibināts VAES kopuzņēmums. Paredzams, ka šo 2,5 gadu laikā līdz gala lēmuma pieņemšanai turpināsies līgumu sarunas starp projekta dalībniekiem, lai iezīmētu projekta pārvaldības principus, turpinātu risināt investoru aizsardzības garantiju un atomstacijas drošības jautājumus.

Ja Latvija būs izlēmusi par iesaistīšanos VAES projektā, kā trešais ir jāslēdz inženiertehniskais iepirkumu līgums, kuru no vienas puses slēgs VAES celtnieks, t.i., Hitachi, un no otras - VAES akcionāri.

Tā kā šobrīd vēl nav panākta vienošanās par projekta attīstībai būtiskiem jautājumiem, kas reģionālajiem partneriem ļautu parakstīt Koncesijas līgumu, tā parakstīšana, visticamāk, tiks atlikta. Ar projekta ekonomiskajiem aspektiem, lēmuma pieņemšanas plānojumu un statusu otrdien, 19.jūnijā, tiks iepazīstināta LR Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija.