Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Čepānis: Uzņēmējus Baltkrievijā darboties traucē neprognozējamā norēķinu sistēma

© F64 Photo Agency

Latvijas uzņēmējus darboties Baltkrievijā traucē nenoteiktība, izpildot noslēgto līgumu nosacījumus, kā arī neprognozējamā norēķinu sistēma, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" norāda Latvijas-Baltkrievijas ekonomisko sakaru veicināšanas biedrības priekšsēdētājs Alfrēds Čepānis.

Viņš skaidro, ka Baltkrievijas uzņēmēji atzīst, ka "ekonomikā ir liels administratīvais resurss". Gada vidū, kad ir noslēgts līgums ar uzņēmēju, viņi varot pateikt: "Mums rekomendēja no augšas par tādu pašu cenu vairs nepārdot."

Baltkrievijā arī ļoti klibojot norēķinu sistēma. "Latvijas uzņēmēji Baltkrievijā man stāstīja, kā notiek norēķināšanās par produkcijas piegādi un apmaksu ar ārvalstu uzņēmēju. Vispirms viņi izmaksājot darbiniekiem algas, pēc tam norēķinās ar savas valsts kreditoriem un debitoriem un tikai tad, ja nauda paliek pāri, maksā ārvalstu uzņēmējiem," skaidro Čepānis.

Viņš pats esot devies uz Baltkrieviju, lai palīdzētu atgūt uzņēmējiem līdzekļus par piegādāto.

Čepānis arī atzīmē, ka 2010.gada decembrī prezidents Aleksandrs Lukašenko parakstīja direktīvu Nr.4 par Baltkrievijas ekonomikas liberalizāciju. "Bija paredzētas labas lietas. Taču tas viss iet ar tādu čirkstoņu, tik lēni, tik negribīgi. Valda domāšana - labāk nesteidzies izpildīt pavēli, varbūt pienāks pavēle, kura atcels iepriekšējo," uzsver biedrības priekšsēdētājs.

Kā ziņots, pēdējos gados aktivizējusies Latvijas investīciju ieguldīšana Baltkrievijā. Pēdējo piecu gadu laikā Latvijas investori Baltkrievijas ekonomikā iepludinājuši vairāk nekā 700 miljonus ASV dolāru (375 miljonus latu). Pagājušā gada sākumā Baltkrievijā bija reģistrēti 418 kopuzņēmumi ar Latviju, salīdzinot ar 74 pirms gada.

Pērn Baltkrievijas daļa Latvijas kopējā ārējā tirdzniecībā veidoja 4%, bet Latvijas daļa Baltkrievijas ārējā tirdzniecībā - 3,8%.

Baltkrievijas eksporta apjoms Latvijā pārsniedza 3,1 miljarda ASV dolāru vērtību (1,66 miljardus latu), bet Latvijas preču imports Baltkrievijā sasniedza 143,6 miljonus ASV dolāru (76,7 miljonus latu).

Latvija arī ir būtiska tranzīta valsts Baltkrievijas preču eksportam uz citām valstīm, kā arī pēdējos gados pieaugušas arī savstarpējās investīcijas. Pagājušā gada sākumā Baltkrievijā bija reģistrēti 418 kopuzņēmumi ar Latviju, salīdzinot ar 74 pirms gada.

Marta beigās Eiropas Savienības ārlietu ministri Briselē vienojās par jaunām sankcijām pret Baltkrieviju.

"Melnajam sarakstam" pievienoti 12 cilvēki, starp tiem ir divi uzņēmēji - Jurijs Čižs un Anatolijs Tarnavskis. "Melnajā sarakstā" paliek arī Vladimirs Peftijevs, kurš tajā jau tika iekļauts pērn. Pārējie sarakstā iekļautie ir tiesneši, prokurori, izmeklētāji un tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, kas bija iesaistīti represijās pret politiski ieslodzītajiem Baltkrievijā.

Ekonomiskas sankcijas noteiktas arī pret 30 Baltkrievijas uzņēmumiem.