Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Mudina Šveici atcelt diskriminējošās kvotas austrumeiropiešiem

Eiropas Parlaments 24.maijā pieņemtajā rezolūcijā aicina Šveices valdību atcelt "diskriminējošo un pretlikumīgo" lēmumu ieviest kvotas ilgtermiņa uzturēšanās atļaujām attiecībā uz Polijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Slovēnijas, Slovākijas, Čehijas un Ungārijas pilsoņiem.

Parlaments rezolūcijā pauž "ārkārtīgu nožēlu" par to, ka Šveices varas iestādes ir nolēmušas no jauna izveidot kvantitatīvus ierobežojumus ilgtermiņa uzturēšanās atļaujām, tādējādi ierobežojot personu brīvu pārvietošanos, kura ir paredzēta 1999.gada nolīgumā ar ES.

Parlaments uzskata, ka šis lēmums ir diskriminējošs un pretlikumīgs, jo vēršas pret ES iedzīvotājiem, tos diskriminējot pēc valstspiederības, uzsver deputāti, uzsverot, ka nav nekāda juridiska pamata to ieviest, ņemot vērā spēkā esošos ES un Šveices līgumus.

Deputāti ir nobažījušies par Šveices Federālās Padomes apsvērumiem noteikt vēl papildu ierobežojošus pasākumus un uzskata, ka tā vietā abām pusēm būtu jāstrādā, lai atvieglotu personu brīvu pārvietošanos. Parlaments arī aicina Komisiju steidzami uzsākt šā jautājuma apspriešanu ar Šveices varas iestādēm.

Vācijas un Austrijas taksometri

Parlaments atkārtoti pauž bažas par Šveices varas iestāžu aizliegumu Vācijas un Austrijas taksometriem uzņemt pasažierus Šveices lidostās un mudina Komisiju pārbaudīt vai šis lēmums ir savienojams ar 1999.gada nolīgumu par personu brīvu pārvietošanos.