Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Pasaulē

Uzlabo sociālo aizsardzību Eiropas pašnodarbinātajiem, stjuartiem un pilotiem

© Publicitātes foto

Eiropas Parlaments pieņēmis jaunus ES noteikumus par sociālo sistēmu koordināciju, kas precizē noteikumus par bezdarbnieku pabalstu pašnodarbinātajiem, kas strādā citās dalībvalstīs, un paredz, ka uz stjuartēm un pilotiem attieksies tās valsts sociālās aizsardzības noteikumi, kurā viņi visbiežāk uzsāk un nobeidz savu darba dienu.

"Jaunie noteikumi uzlabos vienotā tirgus darbību, pastiprinot sociālo aizsardzību daudziem mobiliem darba ņēmējiem Eiropas Savienībā, piemēram, gaisa kuģu apkalpes locekļiem un pārrobežu pašnodarbinātajiem", uzsver par tiesību akta virzību Parlamentā atbildīgais deputāts Milan Cabrnoch. Parlaments regulu pieņēma, 540 deputātiem balsojot par, 19 pret un 30 atturoties.

Jaunā regula attiecībā uz lidmašīnu apkalpes locekļiem ievieš jēdzienu "mājas bāze", lai nodrošinātu viņiem sociālās drošības tiesības. "Mājas bāze" ir vieta, no kuras apkalpes loceklis parasti sāk un kurā beidz darba laiku, un kurā lidsabiedrība parasti neatbild par viņa izmitināšanu.

Iepriekš juridisku nepilnību dēļ ES tiesību aktos zemo cenu lidsabiedrības ir piemērojušas darbiniekiem sociālās drošības sistēmas, kas ir neizdevīgākas nekā darbinieka "mājas bāzē".

Bezdarbnieku pabalsts pašnodarbinātajiem

Regula precizē noteikumus, kas attiecas uz "pārrobežu pašnodarbinātajiem", proti, pašnodarbinātajiem, kuri strādā divās vai vairāk dalībvalstīs un vismaz reizi nedēļā atgriežas savā dzīvesvietas dalībvalstī. Ja pašnodarbinātais veic sociālās iemaksas citā dalībvalstī un atgriežas savas dzīvesvietas dalībvalstī, kas nenodrošina bezdarbnieku pabalstu pašnodarbinātajiem (kā tas ir Latvijā), tad pēdējai valstij, kurā viņš veicis darbību, ir jāmaksā viņam bezdarbnieka pabalsts, paredz noteikumi.