Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

"Windows 7" globālo debiju pavada labas atsauksmes

© Scanpix

ASV datortehnoloģiju kompānijas "Microsoft" ilgi gaidītā jaunā operētājsistēma "Windows 7" izpelnījusies pārsvarā labas atsauksmes.

Pēc programmas 22.oktobra globālās debijas vairums komentētāju, tehnoloģiju analītiķu un lietotāju, kas izmēģināja demo versiju, slavēja "Windows 7" kā ievērojami labāku par daudz lamāto "Windows Vista".

Lielbritānijas patērētāju uzraudzības portāla "Which?" tehnoloģiju redaktors Metjū Bāts norādīja, ka valda liela neskaidrība par jaunās operētājsistēmas cenu.

Situāciju vēl vairāk sarežģī fakts, ka "Windows 7" izlaists sešās dažādās versijās.

Bāts iesaka pircējiem nesteigties ar "Windows 7" iegādi un pagaidīt, līdz tiks novērstas pirmās problēmas.

Neskatoties uz šādiem ieteikumiem, "Windows 7" pārdošanas apjomi internetā un tirdzniecības vietās sasnieguši rekordus.

Lielbritānijas interneta tirdzniecības vietnē "Amazon.co.uk" iepriekšējās "Windows 7" rezervācijas pārspējušas priekšlaicīgās tirdzniecības rekordus, kas piederēja "Harijs Poters un Nāves dāvesti" un spēļu konsolei "Nintendo Wii".

Tirdzniecību veicināja arī labās atsauksmes par operētājsistēmas beta testa versiju, kuru kopš janvāra izmēģināšanai lejupielādējuši vairāk nekā astoņi miljoni datorlietotāju.

"Microsoft" acīmredzot ir mācījies no "Windows Vista" izstrādē pieļautajām kļūdām un jaunās sistēmas izstrādē cieši sadarbojās ar datoru ražotājiem, lietotājiem un programmu izstrādātājiem.

Tehnoloģiju portāla "cnet.com" programmatūru apskatnieks gan norāda, ka "Windows 7" autori nav "Microsoft" programmētāji, bet "visi sašutušie, saniknotie un satrakotie datorlietotāji, kas klieguši uz savu "Vista", līdz kaimiņi izsauca policiju, kam sekoja zvans un vietējo "Apple" veikalu".

Starp operētājsistēmas jaunajām iezīmēm (feature) ir jauna dizaina uzdevumu panelis (taskbar) programmu palaišanai un logu pārslēgšanai, uzlabotas iespējas failu apmaiņai ar citiem datoriem, uzlabota foto un video apstrādes programma un iespēja straumēt digitālus mūzikas vai video failus uz citām ierīcēm.

Visas "Windows 7" versijas ietver jau instalētu "Internet Explorer 8" tīmekļa pārlūkprogrammu.

"Custom PC" redaktora vietnieks Džeims Gorbolds jauno operētājsistēmu nodēvējis par "milzīgu soli uz priekšu no "Vista", kas bija ārkārtīgi kaitinoša".

Jaunajā sistēmā novērstas daudzas "Vista" problēmas un pievienotas daudzas jaunas iezīmes, kā arī tā ir daudz ātrāka un efektīvāka, norāda Gorbolds.

Pēc analītiķu novērtējuma, "Windows 7" varētu arī palīdzēt atdzīvināt datoru tirdzniecību, mudinot lietotājus iegādāties jaudīgākus datorus.

Pētniecības grupa "Gartner" prognozē, ka komerciālo datoru tirdzniecības apjoms 2010.gadā pieaugs par 10%, bet 2011.gadā par 13%, uzņēmējiem nomainot 4-5 gadus vecos datorus.

"Windows Vista" saderības un citu problēmu dēļ uz to pārgāja tikai 10%-15% uzņēmēju, bet pārējie turpināja izmantot astoņus gadus veco iepriekšējās paaudzes operētājsistēmu "Windows XP".

Savukārt tehnoloģiju portāla "PC World" apskatnieks pasludinājis "Windows Vista" par mirušu, tomēr ir piesardzīgs attiecībā uz jauno operētājsistēmu, norādot, ka "zvērinātie vēl apspriežas" par spriedumu.

Starp neērtajām jaunās sistēmas īpašībām "PC World" norāda uz drošības rīku "User Access Control" (UAC), kas gan ir mazliet mainīts un ļauj lietotājam veikt dažus iestatījumus, kā kontrolēt uzlecošo brīdinājumu skaņas signālu.

"PC World" arī brīdina par iespējamām draiveru un tehnoloģiskā nodrošinājuma problēmām ar jauno sistēmu, līdzīgi kā tas bija ar "Vista", kā arī apšauba "Microsoft" daudz reklamēto jaunās sistēmas darbības ātruma uzlabošanu.

Portāls arī norāda uz operētājsistēmas lielo cenu. Visizdevīgāk ir iegādāties jaunu datoru, uz kura jau instalēts "Windows 7", taču "Windows XP" un "Windows Vista" lietotājiem programmas atjauninājums izmaksās 100-300 ASV dolāru atkarībā no versijas. Salīdzinājumam, "Mac OS" jaunākā versija maksā tikai 29 ASV dolārus.

Tomēr "PC World" prognozē, ka "Windows 7" būs veiksmīgs produkts, kas palīdzēs atjaunot "Microsoft" reputāciju. Portāla apskatnieki arī iesaka "Windows XP" lietotājiem tomēr nomainīt operētājsistēmu uz "Windows 7", "Mac OS X" vai "Ubuntu Linux", jo "Windows XP" ir jau gandrīz desmit gadus veca sistēma.

"Microsoft" cer, ka "Windows 7" būs spēcīgs konkurents "Apple", kura peļņa šā gada trešajā ceturksnī pieauga līdz 1,67 miljardiem dolāru (788,2 miljoniem latu).

"Microsoft" akciju vērtība ceturtdien Volstrītā pieauga par 0,04%, tirdzniecības sesijas noslēdzot ar 26,59 ASV dolāriem par akciju.

Kā biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja "Microsoft Latvia'' komunikācijas konsultante Kristīne Atraste, "Windows 7" angļu un krievu valodā jau no ceturtdienas ir pieejama arī Latvijā.

Savukārt "Windows 7" lokalizētā versija latviešu valodā pārdošanā būs pieejama no 31.oktobra.

Mājas datoram, kuram patlaban instalēta "Windows XP" vai "Vista" versija, atjauninājums uz "Windows 7" būs pieejams par aptuveni 30 latiem.

Jaunākā "Microsoft" operētājsistēma "Windows 7" būs pieejama 100 dažādās pasaules valodās - 70 valodās tā būs tulkota, bet 30 pasaules valodās tiks veikts īpašs lokalizācijas process, iesaistot valodniekus un aktīvus datora lietotājus, kas meklējuši labākos lokalizācijas variantus datorterminiem.

Arī Latvija ir šo 30 valstu grupā - sešu mēnešu laikā nodarbinot vairāk nekā 50 vietējos ekspertus, tapusi "Microsoft 7" lokalizētā versija.

Latvijā būs pieejamas četras "Windows 7" versijas - "Home Premium", "Professional", "Ultimate", "Enterprise".