Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

"Microsoft" ceturtdien laiž tirgū jauno operētājsistēmu "Windows 7"

ASV informācijas tehnoloģiju kompānija "Microsoft Corp." ceturtdien, 22.oktobrī, laiž tirgū jaunākās paaudzes operētājsistēmu "Windows 7".

Eksperti norāda, ka ar jaunās operētājsistēmas palīdzību "Microsoft" centīsies atgriezties pie panākumiem pēc iepriekšējās paaudzes operētājsistēmas "Windows Vista" neveiksmēm.

"Tas "Microsoft" ir nozīmīgs pasākums," komentējot jaunās paaudzes operētājsistēmas laišanu tirgū, norādīja "Enderle Group" analītiķis Robs Enderle, piebilstot, ka ""Windows Vista" bija katastrofa".

Pēdējos gados "Microsoft" darbība paplašinājusies ārpus programmu loka, kompānijai piedāvājot arī spēļu konsoli "Xbox" un digitālo mūzikas atskaņotāju "Zune", tomēr datoru programmatūras izstrādāšana joprojām ir galvenais uzņēmuma darbības virziens.

Aptuveni 90% pasaules personālo datoru ir aprīkoti ar "Microsoft" operētājsistēmām.

Eksperti norāda, ka operētājsistēmas "Vista" "drūmā uzņemšana" tirgū izjauca "Microsoft" ritmu attiecībā uz cilvēku piesaistīšanu jaunākās paaudzes operētājsistēmai.

Daudzi datoru lietotāji izvēlējās turpināt lietot iepriekšējās paaudzes operētājsistēmu "Windows XP", nevis pāriet uz "Vista".

"Microsoft" ir ņēmis vērā kļūdas ar operētājsistēmu "Vista", "Windows 7" izstrādē cieši sadarbojoties ar datoru ražotājiem, datoru lietotājiem un citiem programmatūras izstrādātājiem.

"Windows 7" ASV tirgū maksās no 120 līdz 220 dolāriem, atkarībā no versijas.

Kā biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" 'Microsoft Latvia'' komunikācijas konsultante Kristīne Atraste, "Windows 7" angļu un krievu valodā jau no ceturtdienas būs pieejama arī Latvijā.

Savukārt "Windows 7" lokalizētā versija latviešu valodā pārdošanā būs pieejama no 31.oktobra.

''Jauno operētājsistēmu "Microsoft" izstrādājuši, balstoties uz patērētāju vajadzību pētījumiem, izveidojot intuitīvi lietojamu, ātru un ērtu sistēmu. Tā nodrošina efektīvu failu atrašanu un pārvaldīšanu,'' norādīja "Microsoft Latvia" vadītāja Daiga Trumpe, piebilstot, ka "Windows 7" būtiski uzlaboti drošības risinājumi un ieviestas tādas inovatīvas funkcijas kā "Windows Media Center" un "Windows Touch".

Visas "Windows 7" versijas ietver jau instalētu "Internet Explorer 8" tīmekļa pārlūkprogrammu.

Tā kā tehniskās prasības datoram, lai uz tā lietotu jauno operētājsistēmu, ir mazākas nekā iepriekšējai versijai, sagaidāms, ka papildus jauno datoru pircējiem savus datorus atjaunināt ar "Windows 7" izvēlēsies arī lietotu datoru īpašnieki.

Mājas datoram, kuram šobrīd instalēta "Windows XP" vai "Vista" versija, atjauninājums uz "Windows 7" būs pieejams par aptuveni 30 latiem.

Jaunākā "Microsoft" operētājsistēma "Windows 7" būs pieejama 100 dažādās pasaules valodās - 70 valodās tā būs tulkota, bet 30 pasaules valodās veikts īpašs lokalizācijas process, iesaistot valodniekus un aktīvus datora lietotājus, kas meklējuši labākos lokalizācijas variantus datorterminiem.

Arī Latvijā ir šo 30 valstu grupā - sešu mēnešu garumā nodarbinot vairāk nekā 50 vietējos ekspertus tapusi "Microsoft 7" lokalizētā versija.

Latvijā būs pieejamas četras "Windows 7" versijas - "Home Premium", "Professional", "Ultimate", "Enterprise".