Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva pastiprina importēto dārzeņu kontroli

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Lietuvas Lauksaimniecības ministrija otrdien paziņoja, ka sadarbībā ar Valsts pārtikas un veterināro dienestu pastiprina importēto dārzeņu kontroli, lai novērstu to nelegālu importu no Krievijas.

Kā norāda ministrija, tas tiek darīts, reaģējot uz Lietuvas dārzeņu audzētāju sūdzībām, ka Krievijā audzēti gurķi un tomāti tiek ievesti Lietuvā caur Baltkrieviju un Poliju ar viltotiem izcelsmes dokumentiem.

"Esam dzirdējuši apgalvojumus, ka Lietuvā tiek mēģināts ievest Krievijā audzētus dārzeņus, [kuru pavaddokumentos teikts, ka tie] audzēti Eiropas Savienībā (ES). Tāpēc esam pastiprinājuši pārbaudes attiecībā uz patērētājiem sniegto informāciju par svaigu augļu un dārzeņu izcelsmes valsti. Mēs veicam laboratorijas testus, lai pārbaudītu šo produktu nekaitīgumu," sacīja Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītāja Audrone Mikalauskiene.

Ministrija informē, ka tiek veiktas laboratoriskās pārbaudes produktiem, ko ieved Lietuvā, un Lietuva apsver iespēju augļu un dārzeņu izcelsmes noteikšanā iesaistīt Austrijas laboratoriju. Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais denests sadarbojas arī ar līdzīgu dienestu Polijā.

Lauksaimniecības ministra vietnieks Vītenis Tomkus uzsvēra, ka ES mēroga pasākumi būtu visefektīvākais veids, kā ierobežot importu no Krievijas.

"Kad preces nonāk ES vienotajā tirgū, to apriti ir daudz grūtāk kontrolēt. Tāpēc mums būtu jācenšas ierobežot šo preču ievešanu," sacīja Tomkus.

Aprīļa sākumā Lietuvas Siltumnīcu asociācija paziņoja, ka Krievijā audzēti dārzeņi, galvenokārt gurķi un tomāti, tiek ievesti Lietuvā caur Baltkrieviju un Poliju ar viltotiem izcelsmes dokumentiem, un tie tiek pārdoti par vairākkārt zemāku cenu salīdzinājumā ar vietējiem vai no Polijas vai Latvijas ievestajiem dārzeņiem.