Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Arizonā uzsāk likuma atcelšanu par abortiem, kas ir spēkā kopš 1864. gada

© Pixabay

Arizonas gubernatore demokrātu rindās Keitija Hobsa, ceturtdien parakstot projektu par likuma atcelšanu, cer anulēt pilsoņu kara laikā noteikto abortu aizliegumu.

Hobsa sacīja, ka šis solis ir tikai sākums cīņai par reproduktīvās veselības aizsardzību Arizonā. 1864. gada likuma atcelšana, ko štata Augstākā tiesa nesen atjaunoja, stāsies spēkā tikai 90 dienas pēc likumdošanas sesijas beigām, kas parasti notiek jūnijā vai jūlijā.

Centieni atcelt ilgstoši neaktivizēto likumu, kas aizliedz visus abortus, izņemot tos, kas veikti, lai glābtu pacientes dzīvību, trešdien saņēma galīgo likumdevēja apstiprinājumu Senāta balsojumā ar 16 pret 14, diviem republikāņu likumdevējiem pievienojoties demokrātiem.

Hobsa nosodīja "aizliegumu, ko pieņēma 27 vīrieši, pirms Arizona bija kļuvusi par štatu laikā, kad Amerika karoja par tiesībām turēt vergus laikā, kad sievietes pat nevarēja balsot".

Aprīļa sākumā Arizonas Augstākā tiesa nobalsoja par 1864. gada likuma atjaunošanu, kas neparedz izņēmumus attiecībā uz izvarošanu vai incestu un atļauj abortus tikai tad, ja mātes dzīvība ir apdraudēta. Par šī likuma pārkāpumu ārstus var saukt pie kriminālatbildības un piespriest līdz pieciem gadiem cietumā.