Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Burkinafaso, neapmierināti ar publicēto informāciju, aptur vairāku ārvalstu mediju darbību

© pexels.com

Burkinafaso valdošā hunta pēdējās dienās ir apturējusi vairāku ārvalstu mediju darbību, jo tie ziņojuši par civiliedzīvotāju slaktiņu, apsūdzot tajā Burkinafaso armiju.

Starp šiem medijiem ir Francijas laikraksts "Le Monde", Lielbritānijas laikraksts "The Guardian", Vācijas raidsabiedrība "Deutsche Welle" (DW) un Francijas raidkompānija "TV5 Monde".

Šie mediji bija vēstījuši par cilvēktiesību organizācijas "Human Rights Watch" (HRW) ziņojumu, kurā teikts, ka Burkinafaso karavīri 25. februārī nogalinājuši vismaz 223 cilvēkus atriebības uzbrukumos diviem ciemiem.

Burkinafaso sakaru regulators CSC ar sestdienu datētā rīkojumā nosaucis arī citus medijus, tajā skaitā Francijas reģionālo laikrakstu "Ouest-France", Āfrikas ziņu vietni "APAnews" un Šveicē bāzēto "Agence Ecofin".

CSC jau pagājušo ceturtdien paziņoja, ka ir devis rīkojumu interneta pakalpojumu sniedzējiem uz divām nedēļām apturēt piekļuvi britu raidsabiedrības BBC, ASV radiostacijas "Voice of America" (VOA) un HRW vietnēm Burkinafaso teritorijā.

Lielbritānija un ASV pirmdien nāca klajā ar paziņojumu, ka tās ir "dziļi nobažījušās" par šo slaktiņu un tam sekojošo mediju darbības apturēšanu.

Atsaucoties uz HRW paziņojumu, Londona un Vašingtona kopīgi aicināja Vagadugu "pienācīgi izmeklēt šos slaktiņus un saukt vainīgos pie atbildības".

Eiropas Savienība (ES) pauda "stingru nosodījumu" par šo slaktiņu un aicināja varas iestādes uzsākt "neatkarīgu un objektīvu" izmeklēšanu. ES arī uzsvēra, ka "runas brīvība un tiesības uz informāciju ir būtiski likuma varas elementi".

Burkinafaso hunta noraidīja kā "nepamatotu" HRW ziņojumu par slaktiņu, kurā starp nogalinātajiem bijuši 56 bērni.

"Par slepkavībām Nodinā un Soro ir sākta izmeklēšana," paziņoja sakaru ministrs Rimtalba Žans Emanuels Vedraogo. Viņš pauda pārsteigumu par to, ka, "kamēr notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu faktus un identificētu autorus, HRW ar neierobežotu iztēli spējusi identificēt "vainīgos" un pasludināt savu spriedumu".