Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Slavenās Havaju salu Haiku kāpnes tiks nojauktas - vainīga tūristu uzvedība

© Pixabay.com

Slavenās Haiku kāpnes Havaju salās tiks nojauktas, un pie tā vainojama tūristu uzvedība, raksta "cnn.com".

Haiku kāpnes, ko bieži dēvē par kāpnēm uz debesīm, tiks noņemtas aprīļa beigās, teikts Honolulu pilsētas valdības paziņojumā presei.

"Es varu jums apsolīt, ka tas nebija pēkšņs lēmums," teikts mēra Rika Blanjardi paziņojumā.

Sociālo mediju laikmets ir pievērsis lielu uzmanību un saasinājis situāciju ar kāpnēm, kuras Otrā pasaules kara laikā uzbūvēja ASV flote un kuras ir oficiāli slēgtas sabiedrībai kopš 1987. gada.

Haiku kāpnes sastāv no 3922 pakāpieniem, kas vijas cauri kalnu takai Kaneohē Oahu austrumos.

Neraugoties uz bīstamo reljefu, "YouTube" lietotāji, tiktokeri, piedzīvojumu meklētāji un citi tūristi turpināja piekļūt kāpnēm.

"Nelegālās iekļūšanas dēļ Haiku kāpnes pilsētai rada ievērojamus izdevumus, kā arī ietekmē tuvējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti," sacīja Honolulu pilsētas domes locekle Estere Kiaina.

Padome vienbalsīgi nobalsoja par kāpņu nojaukšanu. Saskaņā ar mēra biroja datiem, darbs prasīs vismaz sešus mēnešus un izmaksās 2,5 miljonus ASV dolāru.

“Šī pieņemtā lēmuma pamatā bija mūsu cieņa pret cilvēkiem, kas dzīvo pie kāpņu ieejas un ap to, mūsu cieņa pret mūsu zemi un jūru, kā arī mūsu cieņa pret kultūras nākotni un pagātnes vēsturi Haiku kopienās,” piebilda mērs Blangiardi.

Saskaņā ar paziņojumu, lēmumu ietekmēja vairāki faktori. Kāpņu likvidēšanas prioritāte ir “sabiedriskā drošība, cenšanās apturēt nelikumīgu iekļūšanu kāpnēs un tuvējo kaimiņu traucēšana, kuri ir saskārušies ar gadu desmitiem ilgušiem traucējumiem un nekārtībām”. Svarīgi esot arī saglabāt teritorijas dabisko skaistumu un stāvokli un uzlabot dzīves kvalitāti apkārtnes iedzīvotājiem šajā rajonā, teica pilsētas mērs.