Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Parīzes olimpiskās spēles. Sportisti kritizē Nike - sieviešu formas esot pārāk seksuālas

© Pixabay.com

Uzņēmuma Nike veidotie dizaini ar augsti piegrieztu bikini līniju izsaukuši sašutumu sportistu vidū, raksta abcnews.com.

Nike prezentēja savus 2024. gada Parīzes vasaras olimpisko spēļu sieviešu sporta formas tērpus, bet to dizaini saņēma kritiku gan no sportistiem, gan no faniem, apgalvojot, ka tie ir “pārāk seksuāli”.

Žurnāls Citius žurnāls pagājušajā nedēļā savās sociālajās platformās ievietoja dizaina attēlu, kurā redzama sieviešu sporta tērpa vienība ar augsti piegrieztu bikini līniju.

Ziņa izraisīja tūkstošiem komentāru, tostarp vairākus no bijušajiem ASV sportistiem.

Bijusī ASV vieglatlēte Lorēna Flešmena savā Instagram kontā ievietoja attēlu ar vīriešu un sieviešu sporta tērpiem, paužot nostāju par to, ka tie ir “pārāk seksuāli”.

"Tas ir paredzēts olimpiskajai vieglatlētikai. Profesionāliem sportistiem jāspēj sacensties, nedomājot par kauna sajūtu un netērējot laiku domām par to, kā piesegt neaizsargātās ķermeņa daļas,” viņa rakstīja.

Viņa turpināja: "Sieviešu komplektiem vajadzētu būt tādiem, lai tajos var sacensties gan garīgi, gan fiziski. Ja šis apģērbs patiešām būtu labvēlīgs fiziskajai veiktspējai, arī vīrieši to valkātu."

Atzīmējot, ka dizains "nav elites sporta komplekts", Flešmena piebilda: "Šis ir patriarhālu spēku radīts kostīms, kas nav gaidīts vai vajadzīgs, lai pievērstu uzmanību sieviešu sportam."

Olimpiskā čempione kārtslēcēja Keitija Mūna arī runāja par šo problēmu savā Instagram kontā, atsaucoties uz to, ka tērpa attēls "bija satraucošs un attaisnoja saņemto atbildi".

Tomēr šajā ziņojumā Mūna arī piebilda, ka sievietēm sportistēm ir "vismaz 20 dažādas formas tērpu kombinācijas, ar kurām sacensties", tostarp viņām pieejamas arī tās pašas apģērbu iespējas, kādas ir vīriešiem.

"Un, ja jūs godīgi domājat, ka mūsu karjeras svarīgākajās dienās mēs izvēlamies apģērbu, lai izpatiktu vīriešiem, tas ir diezgan aizvainojoši," viņa piebilda.

Atbildes paziņojumā Nike sacīja, ka šis apģērbs ir viens no "stilu klāstiem", ko tas piedāvā sportistiem. Zīmols teica, ka tam "būs pieejamas arī pielāgošanas iespējas olimpiskajiem un paralimpiskajiem sportistiem spēlēs".

Tikmēr Nike galvenais inovāciju vadītājs Džons Hoks pagājušajā nedēļā sniegtajā paziņojumā presei sacīja, ka zīmols "izstrādāja Parīzes 2024 vieglatlētikas komplektus, lai piedāvātu sportistiem virkni siluetu, kas pielāgoti dažādām sporta disciplīnām, ķermeņa tipiem un izmēriem, par prioritāti izvirzot veiktspēju un maksimālu gaisa caurlaidību.”

Arī ASV vieglatlētikas komanda sniedza savu paziņojumu par Nike formastērpu, sakot, ka parādītie tērpi "ir tikai divi no daudzajiem variantiem, tostarp 50 unikāliem gabaliem, ko sportisti varēs izvēlēties gaidāmajām olimpiskajām spēlēm."

View this post on Instagram

A post shared by ABC News (@abcnews)