Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Šīs vasaras iekārotākais tūristu galamērķis Eiropā: ciemats, kur filmēts "Netflix" seriāls

© Pixabay.com

Kā liecina statistika, vairāk nekā trešdaļa tūristu vismaz reizi dzīvē ir rezervējuši ceļojumu uz kādu galamērķi pēc tam, kad to ir redzējuši filmā vai seriālā. Šobrīd šādam tūristu pieplūdumam gatavojas kāds ciemats Itālijā, raksta "The Guardian".

Šā gada 4. aprīlī viena no lielākajām straumēšanas platformām “Netflix” izlaida melnbalto miniseriālu “Ripley” - psiholoģisku trilleri ar Endrū Skotu un Dakotu Faningu galvenajās lomās, balstītu uz amerikāņu rakstnieces Patrīcijas Haigsmitas romānu.

Seriālā harismātisku sīku blēdi Tomu Ripliju nolīgst bagāts uzņēmējs Herberts Grīnlīfs, lai viņš dotos no ASV uz Itāliju un pierunātu viņa mantinieku Dikiju atgriezties mājās, lai tas savu bohēmisko dzīvi iemainītu pret ģimenes biznesu. Tomēr šajā procesā Toms izdomā vēl kādu nežēlīgu plānu.

Lai gan oriģinālajā 1955. gada romānā “Talantīgais Riplijs” Dikijs Grīnlīfs dzīvoja izdomātajā Mongibello, jaunā seriāla adaptācijas autori nolēma notikumus pārcelt uz reālo Atrani ciematu, kas atrodas netālu no Neapoles.

Kā atzīmē "The Guardian", kad Endrū Skota varonis ar autobusu dodas no Neapoles uz Atrani ciematu, viņš pa ceļam sastopas tikai ar vienu automašīnu, un, kad viņš pludmalē izseko Dikiju Grīnlīfu, bagātais amerikānis un viņa draudzene ir vienīgie cilvēki, kas sauļojas pludmales smiltīs.

Šodien tūristi, kas ceļo pa Amalfi piekrasti, pamanīs kontrastu - ceļš starp Pozitano un Salerno tagad ir slavens ar saviem satiksmes sastrēgumiem, kā arī skaistajiem skatiem. Un, lai gan Atrani tagad ir mazāk noslogots nekā kaimiņos esošais Amalfi, vasarā arī šajā pludmalē ir lietussargu un sauļošanās krēslu rindas. Pašlaik ciematā ir viena četrzvaigžņu viesnīca, kā arī privātas brīvdienu naktsmītnes.

Kā atzīmē izdevums, daži vietējā biznesa pārstāvji ir gandarīti par palielināto interesi par Atrani pēc seriāla iznākšanas.

"Nevainojamie filmas kadri noteikti ir radījuši papildu slavu mūsu mazajam ciematam," sacīja Antonio Buonocore, pludmales restorāna "Le Arcate" īpašnieks.

Tomēr ir arī tādi, kurus satrauc potenciālais tūristu pieplūdums ar visām no tā izrietošajām negatīvajām sekām.

"Šī piekraste ir pārmērīgi apmeklēta. Ja seriāla dēļ ieradīsies vēl vairāk apmeklētāju, es patiesi ceru, ka viņi ieradīsies klusajā sezonā," sacīja "Maison Escher" dzīvokļa īpašniece Antonella Florio.

Vienlaikus izdevums uzsver, ka greznā villa, kurā seriālā dzīvo tā varoņi, patiesībā atrodas nevis Atrani, bet gan kaimiņu salā Kapri.

Villa, kuras torni ar kupolu ir viegli pamanīt no prāmja, ir privātīpašums, bet vienas guļamistabas dzīvoklis ar panorāmas terasi un krāšņām flīžu grīdām, kurā dzīvoja seriāla varonis, ir pieejams "Airbnb", sākot no apmēram 220 eiro par nakti.

Seriāla "Ripley" veidotāji 2021. gada oktobrī uz mēnesi slēdza Atrani centru, lai to atgrieztu 60. gadu sākumā, maksājot vietējiem uzņēmumiem par sagādātajām neērtībām.

Vēlāk "Netflix" seriālā Riplijs dodas uz Neapoli, Romu, Palermo un Venēciju. Katrā pilsētā rakstnieks un režisors Stīvens Zailjans izmanto Karavadžo gleznas, lai atspoguļotu krāpnieka tieksmi uz vardarbību un, iespējams, viņa apspiesto seksualitāti. Taču Romai un Venēcijai nav svešas filmēšanas grupas un masu tūrisms, kamēr Atrani, kurā pastāvīgi dzīvo tikai aptuveni 800 cilvēku, gatavojas lielām pārmaiņām.