Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Arheologi Pompejā atrod apbrīnojami labi saglabājušos fresku gleznojumus

© Ekrānuzņēmums / X

Arheologi šonedēļ atrada satriecošus mākslas darbus jaunos izrakumos Pompejā, senās Romas pilsētā, kas tika apglabāta pēc Vezuva izvirduma 79. gadā pirms mūsu ēras.

Pompeja reiz bija plaukstoša romiešu pilsēta, taču pēc postošā izvirduma tā tika aprakta dziļi zem pelniem un pumeka, kā rezultātā ir saglabājušās senās civilizācijas drupas. Pilsēta atrodas netālu no Neapoles līča krasta Itālijā.

Pēc arheologu domām, jaunākie atradumi ir vieni no labākajiem, kas atrasti senās pilsētas drupās. Arheologi ir atklājuši banketu zāli, kas ir pārpildīta ar labi saglabātām freskām, kurās attēloti Trojas kara iedvesmoti varoņi.

Tas ir atzīts par vienu no satriecošākajiem atklājumiem, kas jebkad veikti šajā vietā notiekošo izrakumu laikā, kas ilgst teju divus gadsimtus.

Mākslas darbos uz sienām attēlota Trojas Helēna, dievs Apollons un citas atpazīstamas mitoloģijas figūras. Pirmo reizi atrasti gleznojumi, kuros Helēna satiek Trojas princi.

Freskā ir arī suns un uzraksts grieķu valodā - "Aleksandrs", otrs prinča vārds. Leģendas vēsta, ka pāra bēgšana izraisīja Trojas karu 12. gadsimtā pirms mūsu ēras, kā tas ir redzams Breda Pita un Ērika Bana filmā „Troja.”