Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Meksika vēršas Starptautiskajā tiesā pret Ekvadoru

© pexels.com

Reaģējot uz Ekvadoras policijas ielaušanos tās vēstniecībā, Meksika ceturtdien vērsusies pret Kito ANO Starptautiskajā tiesā.

Kā ziņots, Rvadoras policija 5.aprīlī ielauzās Meksikas vēstniecībā Kito, lai aizturētu par korupciju notiesāto bijušo Ekvadoras viceprezidentu Horhi Glasu, kas tur bija patvēries. Pēc aizturēšanas Glass nogādāts maksimālas drošības cietumā ostas pilsētā Gaijakvilā.

Pēc incidenta Meksika sarāva diplomātiskās attiecības ar Ekvadoru un atsauca savus diplomātus.

Meksikas ārlietu ministre Alisija Barsena žurnālistiem pavēstīja, ka Meksika pieprasa apturēt Ekvadoras dalību ANO, kamēr tā nav publiski atvainojusies un atzinusi "starptautisko tiesību pamatprincipu un normu pārkāpumu".

Viņa norādīja, ka prasība tiesā iesniegta, lai "garantētu Meksikas valstij un tās pilsoņiem nodarītā morālā kaitējuma kompensēšanu".

Meksikas prezidents Anderss Manuels Lopess Obradors ar ārlietu ministri kopīgajā preses konferencē uzsvēra, ka prasības mērķis ir nodrošināt, lai tamlīdzīgi incidenti neatkārtotos un tiktu ievērotas starptautiskās tiesības.

Bijušais Ekvadoras viceprezidents patvērās Meksikas vēstniecībā decembrī, pēc tam kad saistībā ar apsūdzībām korupcijā bija izdots viņa aresta orderis. Meksika pavēstīja, ka pēc situācijas "rūpīgas analīzes" piešķir Glasam politisko patvērumu.

54 gadus vecais Glass bija Ekvadoras viceprezidents no 2013. līdz 2017.gadam laikā, kad prezidenta amatā atradās kreisais politiķis Rafaels Korrea.

Ekvadoru par iebrukumu Meksikas vēstniecībā nosodījušas vairākas Latīņamerikas valstis, Spānija, Eiropas Savienība, ASV un ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, atgādinot par 1961.gada Vīnes konvenciju, kas regulē diplomātiskās attiecības.

Avots Vācijas Ārlietu ministrijā ir apstiprinājis, ka Glasam ir arī Vācijas pilsonība.

Glass jau ir izcietis cietumsodu par korupciju. Jaunais aresta orderis ir par aizdomām, ka viņš neatbilstoši novirzīja līdzekļus, kas bija paredzēti atjaunošanai pēc postošās 2016.gada zemestrīces.