Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Miljardierei no Vjetnamas piespriests nāvessods

© Pixabay.com

Iespaidīgākā tiesas prāva, kas jebkad notikusi Vjetnamā, par vienu no lielākajām banku krāpšanām, kādu pasaule jebkad pieredzējusi - stāsta "bbc.com".

Aprīļa sākumā nāvessods tika piespriests 67 gadus vecajai Vjetnamas nekustamo īpašumu attīstītājai par vienas no valsts lielākajām bankām izlaupīšanu, kas notikusi 11 gadu garumā.

Tas ir rets spriedums - viņa ir viena no retajām sievietēm Vjetnamā, kurai par šādu noziegumu piespriests nāvessods.

Truong My Lan tika notiesāta par 44 miljardu ASV dolāru aizdevuma ņemšanu no Saigonas komercbankas. Saskaņā ar spriedumu, viņai ir jāatdod 27 miljardi ASV dolāru, un prokurori norādīja, ka summa, iespējams, nekad netiks atgūta. Daži uzskata, ka nāvessods ir tiesas veids, kā mudināt viņu atdot dažus no trūkstošajiem miljardiem.

Liecināt tika izsaukti 2700 cilvēku, lietā iesaistīti 10 valsts prokurori un aptuveni 200 advokātu.

Pierādījumi atradās 104 kastēs, kuru kopējais svars bija sešas tonnas. Vēl astoņdesmit pieci citi cilvēki tika tiesāti kopā ar Truong My Lan. Sieviete noraidīja apsūdzības un vēl var tās pārsūdzēt.

Visi apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem. Četri saņēma mūža ieslodzījumu, pārējiem tika piespriests cietumsods no 20 gadiem līdz trīs gadiem nosacīti. Truong My Lan vīram un brāļameitai piespriesti 9 un 17 gadi cietumā.

Truong My Lan nāk no ķīniešu-vjetnamiešu ģimenes Hošiminā Vjetnamā. Viņa sāka kā tirgus stendu pārdevēja, pārdeva kosmētiku kopā ar savu māti, bet vēlāk sāka pirkt zemi un īpašumus pēc tam, kad Komunistiskā partija 1986. gadā uzsāka ekonomikas reformu periodu, kas pazīstams kā Doi Moi. 90. gados viņai jau piederēja ievērojams skaits viesnīcu un restorānu.

Lai gan Vjetnama ir pazīstama ar savu strauji augošo ražošanas nozari, kas ir alternatīva piegādes ķēdei Ķīnai, lielākā daļa turīgo vjetnamiešu nopelnīja naudu, attīstot un spekulējot ar īpašumiem.

Visa zeme oficiāli pieder valstij, un piekļuve tai bieži vien ir atkarīga no personīgajām attiecībām ar valsts amatpersonām, tieši tāpēc saasinājās korupcija.

Līdz 2011. gadam Truong My Lan bija labi pazīstama biznesa figūra Hošiminā, un viņai tika atļauts apvienot trīs mazākas bankas, kas bija nonākušas naudas trūkumā, izveidojot lielāku vienību - Saigon Commercial Bank.

Vjetnamas tiesību akti aizliedz personai turēt vairāk nekā 5% jebkuras bankas akciju. Taču prokurori saka, ka ar simtiem uzņēmumu un cilvēku, kas darbojās kā viņas pilnvarotie, Truong My Lan faktiski piederēja vairāk nekā 90% Saigon Commercial.

Tiesa apsūdzēja viņu par šo pilnvaru izmantošanu, lai ieceltu savus cilvēkus par vadītājiem, un pēc tam lika viņiem apstiprināt simtiem aizdevumu viņas kontrolētajam čaulas uzņēmumu tīklam.

Izņemtās summas ir satriecošas - aizdevumi veidoja 93% no visiem bankas aizdevumiem.

Saskaņā ar prokuroru teikto, trīs gadu laikā, sākot no 2019. gada februāra, viņa lika savam šoferim izņemt no bankas 108 triljonus Vjetnamas dongu, kas ir līdzvērtīgi vairāk nekā 4 miljardiem ASV dolāru, skaidrā naudā, un uzglabāt tos savā pagrabā.

Tik daudz skaidras naudas, pat ja tā visa būtu Vjetnamas lielākās nominālvērtības banknotēs, svērtu divas tonnas.

Viņa tika arī apsūdzēta dāsnā kukuļdošanā, lai nodrošinātu, ka viņas aizdevumi nekad netiek pārbaudīti. Bijušajam centrālās bankas galvenajam inspektoram tika piespriests mūža ieslodzījums par 5 miljonu ASV dolāru kukuļa pieņemšanu.