Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Pasaule, iespējams, ir jauna militāra konflikta priekšā. Pieaug saspīlējums Āzijā

© pexels.com

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien Japānai un Filipīnām pauda dzelžainus solījumus par aizsardzību, visu trīs valstu līderiem Ķīnas rīcību raksturojot kā "bīstamu un agresīvu".

Baidens tikšanās laikā Vašingtonā apliecināja ASV drošības saistības Dienvidķīnas jūrā laikā, kad vairākkārtējas konfrontācijas starp Ķīnas un Filipīnu kuģiem ir izraisījušas bažas par plašāku konfliktu.

"Jebkurš uzbrukums Filipīnu lidmašīnām, kuģiem vai bruņotajiem spēkiem Dienvidķīnas jūrā ierosinātu mūsu savstarpējās aizsardzības līguma darbību," sacīja Baidens, Baltajā namā tiekoties ar Filipīnu prezidentu Ferdinandu Markosu jaunāko un Japānas premjerministru Fumio Kisidu.

Aizvien pārliecinošāk Ķīna pretendē uz gandrīz visu Dienvidķīnas jūru, ignorējot vairāku Dienvidaustrumu Āzijas valstu, tostarp Filipīnu, konkurējošās pretenzijas. Pekinas, kas pretendē arī uz Taivānu, rīcība ir mudinājusi Baidenu aktīvāk veidot alianses reģionā.

Visu trīs valstu līderi savu tikšanos Baltajā namā raksturoja kā vēsturisku, un, neminot Ķīnu vārdā, viņi savu aliansi dēvēja par miera un demokrātijas pamatu Āzijas un Klusā okeāna reģionā, pretstatā autoritārajai Pekinai.

Markoss, kurš tiek uzskatīts par tuvāku Vašingtonai nekā viņa priekšgājējs Rodrigo Duterte, kurš vairāk orientējas uz Ķīnu, sacīja, ka viņus vieno "nelokāma apņemšanās ievērot uz noteikumiem balstītu starptautisko kārtību".

Kisida norādīja, ka "daudzlīmeņu sadarbība ir būtiska" un ka "šodienas tikšanās ieies vēsturē".

Pēc tikšanās trīs līderi ceturtdien publicēja "kopīga redzējuma paziņojumu", kurā izklāstīja vairākas ekonomiskās un aizsardzības sadarbības iniciatīvas, vienlaikus nosodot Ķīnas "bīstamo un agresīvo rīcību Dienvidķīnas jūrā".

Paziņojumā teikts, ka trīs valstis kopā ar tādiem partneriem kā Austrālija rīkos kopīgas jūras spēku mācības.

ASV un Filipīnām ir noslēgts savstarpējās aizsardzības līgums, taču pastāv bažas, ka tas varētu tikt pakļauts pārbaudījumam, jo spriedze īpaši saasinās ap nomaļu rifu Spratlija salās.

Kopīgajā paziņojumā teikts, ka trīs līderi pauda "nopietnas bažas" par Ķīnas rīcību, vairākkārt kavējot Filipīnu kuģu tiesības pārvietoties atklātā jūrā un pārraujot piegādes līnijas uz Otro Tomasa sēkli, kas ir salu grupa Spartlija arhipelāgā. "Tā ir bīstama un destabilizējoša rīcība," uzsvēra trīs valstu līderi.

Trešdien Baidens Kisidu uzņēma greznā valsts vizītē, bet ceturtdien Japānas premjerministrs runā ASV Kongresā aicināja amerikāņus pārvarēt "šaubas par sevi" attiecībā uz savu kā globālas lielvaras lomu.

Šoreiz, tieši brīdinot par riskiem, ko rada Ķīnas uzplaukums, Kisida sacīja, ka Japāna, kurai pēc Otrā pasaules kara tika atņemtas tiesības uz militāro spēku, ir apņēmības pilna darīt vairāk, lai dalītu atbildību ar savu sabiedroto ASV.

Ķīna, komentējot ASV un Japānas paziņojumus Kisidas valsts vizītes laikā, paziņoja, ka Vašingtona un Tokija ir "nomelnojusi" tās reputāciju.

Japāna un Filipīnas ir jaunākās Āzijas un Klusā okeāna reģiona sabiedrotās, kuras Baidens uzņēmis. Augustā Baidens tikās ar Kisidu un Dienvidkorejas prezidentu Junu Sukjolu.

Taču Baidens ir arī centies mazināt spriedzi attiecībās ar Ķīnu. Pagājušajā nedēļā viņam bija divas stundas ilga telefonsaruna ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, ar kuru ASV prezidents klātienē tikās novembrī Sanfrancisko.

Trešdien Baidens sacīja, ka ievērojamā aizsardzības attiecību uzlabošana ar Japānu ir "tīri aizsargājoša" un "nav vērsta pret kādu vienu valsti vai draudiem reģionam".