Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva izraida pazīstamu propagandistu

© Kaspars Krafts / F64

Bijušais propadomju organizācijas "Jedinstvo" ("Vienotība") līderis, Krievijas pilsonis Valērijs Ivanovs nav apstrīdējis Lietuvas Migrācijas departamenta lēmumu izraidīt viņu no valsts, tādējādi lēmums ir stājies spēkā.

Ivanovs nelūdza pagarināt apelācijas iesniegšanas termiņu, kas nozīmē, ka jautājums par izraidīšanu netiks izskatīts tiesā.

Migrācijas departaments paziņoja, ka lēmums izraidīt Ivanovu no Lietuvas pieņemts pēc tam, kad tika izanalizēta publiski pieejamā informācija un saņemta papildu informācija no Valsts Drošības departamenta, Policijas departamenta un Valsts robežsardzes dienesta.

Tomēr pašlaik nav skaidrs, kad lēmums par izraidīšanu tiks izpildīts.

Kā paskaidroja Migrācijas departamentā, Ivanovs šobrīd tiek tiesāts krimināllietā, kurā viņam noteikts drošības līdzeklis - rakstveida apņemšanās neatstāt atrašanās vietu. "Tas nozīmē, ka šī apstākļa dēļ minētajam ārvalstniekam ir jāatrodas Lietuvā un pēc kriminālprocesa beigām un galīgā sprieduma stāšanās spēkā viņš tiks izraidīts," norādīja departamentā.

2023.gada novembrī Lietuvas Migrācijas departaments anulēja Krievijas pilsonim Ivanovam izsniegto uzturēšanās atļauju, atzīstot viņu par draudu nacionālajai drošībai. Viņš aktīvi ir atbalstījis Kremļa režīmu un izplatījis tā propagandu saistībā ar karu Ukrainā.

Pērn septembrī Lietuvas Ģenerālprokuratūra informēja Ivanovu, ka viņš tiek turēts aizdomās par publisku atbalstu starptautiskajiem un padomju noziegumiem pret Lietuvu.

1997.gada jūlijā Ivanovam tika piespriests viena gada cietumsods par 1991.gada 13.janvārī Lietuvā nogalināti zaimošanu. Viņš izdeva grāmatu, kurā apgalvoja, ka Lietuva ir viltojusi informāciju par bojāgājušajiem un patiesībā padomju armija Viļņā neesot nogalinājusi nevienu brīvības aizstāvi.

2018.gadā viņš atkal nonāca tiesībsargājošo institūciju uzmanības lokā, kad viņu aizturēja aizdomās par spiegošanu Krievijas labā. Vēlāk viņš tika atbrīvots.