Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

ASV tiesa izvirzījusi apsūdzību Latvijas pilsonim par iekārtu pārdošanu Krievijas uzņēmumiem

© Pixabay.com

ASV zvērināto tiesa izvirzījusi apsūdzību Latvijas pilsonim par sarežģītu avionikas iekārtu pārdošanu Krievijas uzņēmumiem, pārkāpjot ASV eksporta likumus, paziņojusi ASV Tieslietu ministrija.

55 gadus vecais Oļegs Čistjakovs ir trešais cilvēks, kas aizturēts un apsūdzēts saistībā ar sazvērestību, kuru vadīja Kanzasas uzņēmums un divi ASV pilsoņi.

Saskaņā ar apsūdzību Čistjakovs sazvērējies ar ASV pilsoņiem Sirilu Gregoriju Bujanovski un Duglasu Edvardu Robertsonu no Kanzasas, lai veicinātu ASV avionikas iekārtu pārdošanu, remontu un nosūtīšanu klientiem Krievijā un citās valstīs, kas ekspluatē Krievijā ražotus gaisa kuģus, tostarp Krievijas Federālajam drošības dienestam (FSB).

Čistjakovs tika aizturēts 19.martā netālu no Rīgas, un joprojām atrodas apcietinājumā, gaidot izdošanu. Bujanovskis 2023.gada decembrī atzina savu vainu sazvērestībā un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā un piekrita, ka tiek konfiscētas avionikas iekārtas vairāk nekā 450 000 dolāru vērtībā.

Saskaņā ar apsūdzību Čistjakovs veicināja nelikumīgus darījumus simtiem tūkstošu dolāru vērtībā, lai sarežģītas ASV aviācijas un kosmosa tehnoloģijas novirzītu uzņēmumiem Krievijā, paziņoja Tieslietu ministrijas Nacionālās drošības nodaļas amatpersona Metjū G. Olsens. "Šis arests ir vēl viens piemērs tam, ka Tieslietu ministrija neatlaidīgi cenšas saukt pie atbildības tos, kas veicina Krievijas agresiju, tostarp tos, kas iesaistīti atbalsta tīklos, kuri veicina Krievijas karadarbību."

Saskaņā ar tiesas dokumentiem pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī un neskatoties uz papildu ASV ekonomiskajiem pretpasākumiem, kas tika vērsti pret Krieviju, Čistjakovs un viņa līdzzinātāji turpināja kontrabandas ceļā izvest un eksportēt sarežģītu avionikas aprīkojumu uzņēmumiem Krievijā bez nepieciešamajām ASV Tirdzniecības ministrijas licencēm.

Čistjakovs, darbojoties no Latvijas, sadarbojās ar Bujanovski un Robertsonu, izmantojot viņu ASV uzņēmumu "KanRus Trading Company Inc" ("KanRus"), lai apietu ASV eksporta likumus, iegādājoties avionikas iekārtas no ASV uzņēmumiem klientiem Krievijā. Čistjakovs esot darbojies kā "KanRus" starpnieks, pieprasot piedāvājumus, apspriežot cenas un piegādes nosacījumus un veicinot maksājumus starp "KanRus" un klientiem Krievijā.

Čistjakovs un līdzzinātāji slēpa savas nelikumīgās darbības, tostarp sagatavojot viltotus rēķinus, pārsūtot preces caur trešām valstīm, piemēram, Vāciju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), izmantojot banku kontus trešās valstīs, piemēram, Kazahstānā, Kirgizstānā un AAE, un eksportējot preces starpniecības uzņēmumiem, kas pēc tam preces reeksportēja uz galapunktiem.

Čistjakovs ir apsūdzēts vienā apsūdzības punktā par sazvērestību, divos apsūdzības punktos par Eksporta kontroles reformas likuma pārkāpšanu, vairākos apsūdzības punktos par preču kontrabandu no ASV, sazvērestību, lai veiktu starptautisku nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, un divos apsūdzības punktos par starptautisku nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, viņam draud maksimālais sods - pieci gadi cietumā par sazvērestību, 20 gadi cietumā par katru eksporta kontroles apsūdzību, 10 gadi cietumā par katru kontrabandas apsūdzību un 20 gadi cietumā par katru naudas atmazgāšanas apsūdzību.

Šo lietu izmeklē FIB un Tirdzniecības ministrijas Eksporta nodrošināšanas birojs. Procesuālās darbības tika veiktas ciešā sadarbībā ar Latvijas Valsts drošības dienestu un ar Ģenerālprokuratūras palīdzību.