Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Pieaug spriedze starp Ķīnu un Filipīnām

© depositphotos.com

Ķīna ceturtdien pārmetusi Filipīnām spriedzes saasināšanā Dienvidķīnas jūrā.

Gan Pekinai, gan Manilai ir savas pretenzijas Dienvidķīnas jūrā un pēdējos mēnešos starp šo valstu kuģiem vairākkārt ir notikusi konfrontācija.

"Filipīnu puses provokācijas ir tiešais iemesls nesenajam Dienvidķīnas jūras jautājuma saasinājumam," paziņojis Ķīnas Aizsardzības ministrija.

"Paļaujoties uz ārējo spēku atbalstu (..), Filipīnu puse bieži ir pārkāpusi tiesības, provocējusi un radījusi problēmas jūrā, kā arī izplatījusi nepatiesu informāciju, lai ietekmētu starptautiskās sabiedrības izpratni par šo jautājumu, kas, tā sakot, arvien vairāk virzās pa bīstamu ceļu," apgalvo Pekina.

Nesen incidents notika pie Spratlija salām, Filipīnām veicot piegādi karavīriem uz pietauvotā karakuģa "BRP Sierra Madre".

Filipīnas paziņoja, ka Ķīnas krasta apsardze bloķēja tās kravas kuģi un sabojāja to ar ūdens lielgabalu, ievainojot trīs karavīrus. Ķīnas krasta apsardze savukārt paziņoja, ka notikusi likumīga ārvalstu kuģa izraidīšana, jo tas "mēģināja vardarbīgi ielauzties" Ķīnas ūdeņos.

Manila izsauca Ķīnas vēstnieku saistībā ar šo incidentu, un pirmdien tika noorganizēta abu pušu ārlietu ministru vietnieku telefonsaruna.

"Ķīna neļaus Filipīnām darīt, ko tās vēlas, un reaģējusi saprātīgā un spēcīgā veidā," ceturtdien paziņoja Ķīnas Aizsardzības ministrija.