Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Drošības eksperts: Polijai vajadzēja notriekt savā gaisa telpā ielidojušo Krievijas raķeti

© Pixabay.com

Igaunijas drošības eksperts Rainers Sakss uzskata, ka Polijas lēmums nenotriekt Krievijas raķeti, kas ielidoja tās gaisa telpā, bija kļūda, ziņo err.rr.

Viņaprāt, bija jārīkojas un jānosūta ziņa Krievijai, pretējā gadījumā Krievija sapratīs, ka var rīkoties bez sekām.

Naktī uz svētdienu Ukrainas virzienā izšauta Krievijas spārnotā raķete iekļuva Polijas gaisa telpā un noturējās tajā 39 sekundes. Polijas varas iestādes apstiprināja, ka situācija tiek kontrolēta, un aizsardzības ministrs norādīja, ka, ja būtu bijušas kaut mazākās pazīmes, ka tā virzās uz mērķi Polijas teritorijā, raķete būtu notriekta.

Pēc Rainera Saksa domām, raķetes notriekšanai Krievijai varēja nosūtīt svarīgu vēstījumu.

" Patiesībā lēmums to raķeti notriekt netika pieņemts. Uzskatu to par kļūdu. Labāk būtu, ja tā būtu notriekta, tiklīdz tā ielido Polijas gaisa telpā. Taču es domāju, ka vēl lietderīgāk būtu, ja būtu pateikts, ka tagad grasāmies notriekt raķetes, kas nāk no Ukrainas teritorijas,” sacīja Sakss.

"Protams, par to ir jāvienojas ar ukraiņiem. Domāju, ka tas palīdzētu izvairīties no turpmākiem incidentiem. Šobrīd Krievija ir redzējusi, ka šī pretreakcija ir nedaudz garlaicīga. Tas var pamudināt viņus turpināt tāpat vai iedrošināt viņus izturēties vēl neapdomīgāk," viņš piebilda.

Pēc eksperta domām, nav svarīgi, kurā konkrētajā punktā vai valstī netiek dota atbildes reakcija, jo potenciālās briesmas iesniedzas arī citās jomās. "Šī ir tāda vieta, kur NATO būtu jādomā par to, kā tas parāda, ka aizsardzība patiešām pastāv," sacīja Sakss.