Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Pirmā prognoze: kāds laiks gaidāms šovasar?

© F64

Laikapstākļi Eiropā šovasar būs mainīgi. Ziemeļos gaidāms aukstāks un mitrāks laiks nekā ierasts, savukārt dienvidos un austrumos gaidāmi karsti un sausi laikapstākļi. Par to ziņo "severe-weather.eu".

Agrīnās prognozes liecina par dinamisku vasaras modeli atmosfērā. Pēc zinātnieku domām, El Ninjo tagad sāk pazust, un tiek prognozēts, ka vasarā iestāsies jauns La Ninja cikls.

Ziemeļu puslodē nākamie mēneši būs pārejas periods starp El Ninjo un La Ninja gan okeānos, gan atmosfērā. 2024. gada vasara būs šī procesa pašā vidū.

Tika ziņots, ka El Ninjo ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka ziemas laika apstākļus un agru pavasari. Šī ir okeāna svārstību siltā fāze. Auksto fāzi sauc par La Ninja. Katrai no tām ir sava specifiska ietekme uz laikapstākļiem kopumā.

Klimatologi saka, ka El Ninjo ātri izzūd. Bet šādas liela mēroga parādības ilgst ilgu laiku. Tas nozīmē, ka, lai gan siltā okeāna anomālijas strauji izzūd, paies zināms laiks, lai atmosfēra pielāgotos un reaģētu.

"Tas nozīmē, ka 2024. gada vasara būs pārejas periods no vienas fāzes uz otru, kas, visticamāk, radīs neparastas anomālijas šajā procesā," teikts prognozē.

Prognozes liecina par zema spiediena apgabalu virs Ziemeļeiropas un augsta spiediena apgabalu dienvidrietumos.

"Skatoties tuvāk temperatūras modeli Eiropā, lielākajā daļā kontinenta redzēsim siltāku laiku nekā ierasts. Taču izņēmums ir ziemeļi, kas atrodas zema spiediena apgabala ietekmē un kur ir normāla vasaras temperatūra," norāda klimatologi.

Sausāks laiks gaidāms Centrāleiropā un Dienvideiropā, bet ziemeļu daļās tiek prognozēts mitrāks laiks.

Laikapstākļi 2024. gada vasarā - prognoze


Šovasar vēji virzīsies uz ziemeļiem. Pateicoties tam, Eiropā gaidāms silts un sauss laiks.

"Pamatojoties uz identificēto notikumu ķēdi, mēs uzskatām, ka okeāna un atmosfēras apstākļi šogad būs labvēlīgi ārkārtīgi siltai un sausai vasarai Dienvideiropā," pauž klimatologi.