Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

ES atjaunos muitas tarifus Ukrainas lauksaimniecības produktu importam

© pexels.com

Eiropas Savienība (ES) atjaunos muitas tarifus atsevišķu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, otrdien vienojās sarunu dalībnieki no ES Padomes un Eiropas Parlamenta.

Vienošanās attiecas uz olām, putnu gaļu, cukuru, kukurūzu, auzām, putraimiem un medu. Nākotnē šīm precēm tiks noteikta kvota, līdz kuras sasniegšanai tās var pārdot ES bez muitas nodevas, bet kvotas pārsniegšanas gadījumā atkal stāsies spēkā muitas nodeva.

Atcelta muitas nodeva arī turpmāk attieksies uz kviešu importu. Saskaņā ar provizorisko vienošanos šie noteikumi būs spēkā līdz 2025.gada jūnijam.

Lēmums pēc sarunām Briselē tika pieņemts, pakļaujoties spiedienam, ko radījuši lauksaimnieku protesti ES valstīs.

ES 2022.gadā atcēla tarifus Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, šādi izrādot solidaritāti, lai atbalstītu Ukrainas ekonomiku pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma.

Tarifi tika atcelti līdz 2024.gada jūnijam. ES sākotnēji plānoja pagarināt šo termiņu līdz 2025.gadam, neraugoties uz domstarpībām ar lauksaimniekiem, kuras saistītas ar graudu un citu preču eksportu no Ukrainas uz ES.

ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis toreiz paziņoja, ka šī termiņa pagarināšana "rada pareizo līdzsvaru" starp atbalstu Ukrainai un ES lauksaimnieku interešu aizsardzību.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem šie muitas tarifi tiek aprēķināti, pamatojoties uz eksporta no Ukrainas uz ES pieaugumu laikā no 2022. līdz 2023.gadam.

2022.gadā pirmoreiz atceļot ES tarifus solidaritātē ar Ukrainu, tika noteikti ierobežojumi Ukrainas graudu produkcijas eksportam uz Bulgāriju, Ungāriju, Poliju, Slovākiju un Rumāniju pēc šo valstu lauksaimnieku protestiem.

Šie ierobežojumi tika atcelti 2023.gada septembrī, bet Polija, Ungārija un Slovākija pašas noteica Ukrainas produkcijas importa aizliegumus.