Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

ASV nosaka sankcijas Ziemeļmaķedonijas un Kosovas amatpersonām

© unsplash.com

ASV ir noteikušas sankcijas trim esošajām vai bijušajām Ziemeļmaķedonijas un Kosovas amatpersonām par viņu "iesaistīšanos nozīmīgā korupcijā", pirmdien paziņoja ASV Valsts departaments.

Sankcijas ir noteiktas Skopjes pilsētas Karpošas rajona mēram Stevčo Jakimovskim, bijušajam Kosovā esošās Kačanikas pilsētas mēram Džabiram Žarku un bijušajai Ziemeļmaķedonijas īpašajai galvenajai prokurorei Katicai Janevai.

Šo personu darbības "grāva likuma varu un sabiedrības uzticību savas valdības demokrātiskajām institūcijām un publiskajiem procesiem", paziņoja Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers.

Janeva savā amatā "bija iesaistīta korumpētās darbībās, tostarp izmantojot savu politisko ietekmi un oficiālo varu personīgam labumam", sacīja Millers. "Ir ticama informācija, ka Janeva pieprasīja un saņēma kukuli, lai ietekmētu lietas ierosināšanu, kas bija viņas redzeslokā."

Žarku tiek apsūdzēts par iesaistīšanos "korumpētās darbībās, tostarp izmantojot savu amatu, lai iejauktos iepirkumu procesos, lai nelikumīgi atļautu būvniecību pašvaldībai piederošā īpašumā, lai gūtu labumu sev un saviem kompanjoniem".

Jakimovskis izmantoja savu mēra amatu, "lai iejauktos pilsētas attīstibas un iepirkumu procesos, gūstot labumu sev un saviem kompanjoniem".

Jakimovskis ir reģistrējies par kandidātu Ziemeļmaķedonijas prezidenta vēlēšanām 24.aprīlī no nelielās partijas GROM, bet netiek uzskatīts par vienu no galvenajiem kandidātiem.

ASV noteiktās sankcijas paredz iesaldēt jebkādus šo personu aktīvus ASV, aizliegt biznesa darījumus ar ASV pilsoņiem un aizliegt iebraukšanu ASV. Iebraukšanas aizliegums attiecas arī uz viņu tuvākajiem radiniekiem, tai skaitā Jakimovska diviem pieaugušajiem dēliem.