Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Potenciālais EK vadītājs aicina pacelt "balto karogu" un izbeigt karu Ukrainā

© depositphotos.com

Eiropas Savienības (ES) galvenā kreiso politiskā grupējuma Eiropas Kreiso partijas līderis pirmdien paziņoja, ka ir laiks "sarunām" par Krievijas kara Ukrainā izbeigšanu, atbalstot Romas pāvesta Franciska aicinājumu Kijivai pacelt "balto karogu".

"Es ticu, ka palīdzēt Ukrainas tautai tagad nozīmē mēģināt izbeigt karu," sacīja 70 gadus vecais austrietis Valters Baiers, kuru Eiropas Kreiso partija februārī izvēlējās par savu kandidātu nākamā Eiropas Komisijas (EK) vadītāja amatam.

Baiers uzsvēra, ka viņa partija, starp kuras 26 biedriem ir Vācijas "Kreisie" ("Die Linke"), Francijas Komunistiskā partija un Grieķijas SYRIZA, ir "absolūti nosodījusi Krievijas agresiju" savā manifestā Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām jūnijā.

Tomēr pirmdien sniegtā intervijā Baiers sacīja, ka koflikta "iesaldētajām" frontēm vajadzīga jauna pieeja.

"Es vēlētos, lai Eiropas Savienība (..) uzņemtos diplomātiskus centienus sākt sarunas par pamiera panākšanu un Krievijas karaspēka izvešanas panākšanu," teica Baiers.

"Šajā ziņā es pilnīgi atbalstu to, ko teica pāvests Francisks. Tagad ir laiks izbeigt karu, un tagad ir laiks risināt sarunas un izbeigt nogalināšanu," sacīja Baiers, kurš ir bijušais Austrijas komunistu partijas līderis.

Pāvests šomēnes pārraidītā intervijā bija aicinājis Kijivu "pacelt balto karogu un sākt sarunas". Ukrainas valdība ar sašutumu reaģēja uz šo priekšlikumu.

Eiropas Kreiso partija ir lielākais no diviem kreiso formējumiem Eiroparlamentā. Otrs ir "Now the People", starp kura biedriem ir Spānijas partija "Podemos" ("Mēs varam") un "Nepakļautā Francija".

Abi formējumi ir daļa no Eiroparlamenta politiskās grupas "Kreisie", kurā ir 37 deputāti.