Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Laika pavadīšana ar suni mazina stresu un palielina koncentrēšanos

© Romāns Kokšarovs / F64

Kvalitatīva laika pavadīšana ar suņiem samazina stresu un palielina smadzeņu viļņu spēku, kas saistīts kā ar atslābināšanos, ta ar koncentrēšanos, liecina pētījums, ko 2024. gada 13. martā publicēja pētnieki Dienvidkorejas universitātē.

Dzīvnieku atbalsta terapijas, piemēram, kanisterapija, tiek plaši izmantotas slimnīcās, skolās un citur, lai palīdzētu mazināt trauksmi, atvieglotu stresu un veicinātu uzticības sajūtu.

Lai labāk izprastu, kā šādas, ar dzīvniekiem saistītas, aktivitātes ietekmē garastāvokli, zinātnieki savāca nelielu 30 pieaugušo dalībnieku izlasi, lai tie, kopā ar labi apmācītu suni, veiktu astoņas dažādas aktivitātes, piemēram, rotaļāties ar rokās turamu rotaļlietu, pasniegt gardumus, vai fotografēties ar suni.

Dalībniekiem tika piestiprināti elektroencefalogrāfijas (EEG) elektrodi, lai reģistrētu smadzeņu aktivitāti, kamēr viņi mijiedarbojās ar suni, tādējādi reģistrējot subjektu emocionālo stāvokli tūlīt pēc katras darbības.

Alfa joslas svārstību relatīvais stiprums smadzenēs palielinājās, kamēr dalībnieki ar suni spēlējās vai pastaigājās, atspoguļojot atslābinātu stāvokli nomodā. Savukārto glāsto vai spēlējoties ar suni, pieauga relatīvā beta joslas svārstību stiprums, kas parasti ir saistīts ar paaugstinātu koncentrēšanos. Dalībnieki arī ziņoja, ka pēc visām ar suni saistītajām aktivitātēm jūtas ievērojami mazāk noguruši, nomākti un saspringti.

Lai gan ne visiem dalībniekiem bija savi mājdzīvnieki, viņu mīlestība pret dzīvniekiem, iespējams, motivēja vēlmi piedalīties eksperimentā, potenciāli novirzot rezultātus. Tomēr neskatoties uz to, autori apgalvo, ka unikālās attiecības starp konkrētām darbībām un to fizioloģisko ietekmi varētu kalpot par atsauci, lai nākotnē plānotu mērķtiecīgāku terapiju ar dzīvniekiem.