Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Neliela Grieķijas sala turpina piesaistīt migrantus; nelegāli mēnešā laikā tur ieradušies vismaz 600 cilvēku

© depositphotos.com

Grieķijai piederošo nelielo Gavdas salu uz dienvidiem no Krētas ir sasniegusi laiva ar 91 migrantu, trešdien paziņoja Grieķijas varas iestādes.

Migranti, kas atrasti otrdien Gavdas pludmalē, tika aizvesti uz uzņemšanas vietām Krētā, teikts krasta apsardzes paziņojumā. Tiek uzskatīts, ka viņi bija devušies jūrā no Lībijas austrumu piekrastes.

29 kvadrātkilometrus lielā Gavdas sala atrodas apmēram 50 kilometrus uz dienvidiem no Krētas, kuras dienvidu piekrastē pēdējos mēnešos ir pieaudzis migrantu pieplūdums. Pēdējās četrās nedēļās šajā rajonā ieradušās aptuveni 10 laivas ar vairāk nekā 600 migrantiem.

Vairākos gadījumos šie migranti bija devušies Vidusjūrā no Lībijas ostas pilsētas Tobrukas, samaksājot cilvēku kontrabandistiem ceļa naudu līdz 5000 ASV dolāriem par cilvēku, pavēstīja Grieķijas krasta apsardze.

Šis pieplūdums ie radījis spiedienu uz varas iestādēm Gavdā, kas ir alternatīvs vasaras tūrisma mērķis. Ārpus tūrisma sezonas tur mīt tikai daži desmiti iedzīvotāju.

Gavdas mērs ir rakstiski lūdzis no valdības ierēdņiem papildu finansējumu, lai segtu ieradušos migrantu tūlītējās vajadzības pēc pārtikas un mājvietas pirms viņu aizvešanas uz Krētu.

Grieķija ir svarīgs ierašanās punkts migrantiem, kas meklē labāku dzīvi Eiropas Savienībā. Lielākā daļa no viņiem ierodas salās Egejas jūras austrumos netālu no Turcijas kontinentālās daļas.

Grieķijai un Eiropas Savienībai pastiprinot jūras patruļas šajā rajonā, cilvēku kontrabandisti meklē arī alternatīvus maršrutus, tostarp no Lībijas uz Krētu un no Turcijas uz Itāliju ap Grieķijas kontinentālo daļu.