Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

ANO kritizē Vācijas ieceri legalizēt marihuānu

© pexels.com

ANO Starptautiskā Narkotiku kontroles pārvalde (INCB) informējusi Vācijas valdību, ka tās iecere legalizēt marihuānu ir nesavienojama ar esošajiem starptautiskajiem noteikumiem.

INCB norādīja, ka saskaņā ar 1961.gada Vienoto konvenciju par narkotiskajām vielām marihuānas lietošana ir atļauta tikai medicīniskiem nolūkiem un zinātniskiem mērķiem. Cita ANO konvencija, kas tika pieņemta 1988.gadā, nosaka, ka narkotikas ražošana un izplatīšana citiem mērķiem ir jāaizliedz ar likumu.

Vācijas Veselības ministrija skaidroja, ka likums par marihuānas legalizāciju ir intensīvi saskaņots ar valdības konstitucionālajiem departamentiem. "Šim nolūkam federālā valdība uzturēja un uztur dialogu arī ar ANO Narkotiku kontroles pārvaldi," norādīja ministrija.

INCB tika izveidota 1968.gadā. Tā ir neatkarīga gan no valdībām, gan no ANO. Tās 13 locekļus ievēlē Ekonomikas un sociālo lietu padome, un viņi tajā darbojas kā individuālas personas, nevis kā valdības pārstāvji.

Pārvalde uzskata, ka saskaņā ar starptautiskajām tiesībām nav iespējams legalizēt marihuānu. Tomēr eksperti norāda, ka valstis var dekriminalizēt glabāšanu un lietošanu, koncentrējoties uz palīdzību, izglītību un sociālo reintegrāciju, nevis uz notiesāšanu un sodiem.

Jau ziņots, ka Vācijas parlamenta apakšnams Bundestāgs februārī apstiprināja likumprojektu par marihuānas legalizāciju. Likums paredz, ka no 1.aprīļa pieaugušajiem būs tiesības mājas glabāt 50 gramus marihuānas personīgai lietošanai, bet ārpus mājām pie viņiem varēs atrasties 25 grami "zālītes". Viņiem būs arī tiesībās mājās audzēt līdz trijiem kaņepju stādiem. Savukārt no 1.jūlija tā dēvētajiem marihuānas klubiem būs tiesības kolektīvi audzēt kaņepes nekomerciāliem nolūkiem.

Likumprojekts vēl jāapstiprina parlamenta augšpalātā Bundesrātā, kur balsojums paredzēts 22.martā.