Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Princis Viljams pārkāpj karaliskos noteikumus

© Pixabay.com

Velsas princis Viljams aicinājis "pēc iespējas ātrāk izbeigt kaujas" Gazas joslā, jo tās jau ir izraisījušas ļoti lielu upuru skaitu. Viņa izteikumi izraisīja domstarpības Lielbritānijā, jo daži tos uzskatīja par tiešu troņmantnieka iejaukšanos sarežģītā politiskā jautājumā, raksta "bbc.com".

Prinča paziņojums izskanējis, apmeklējot Lielbritānijas Sarkanā Krusta mītni Londonā.

Vieta, visticamāk, nav izvēlēta nejauši - Sarkanais Krusts ir pazīstams ar stingri neitrālas pozīcijas saglabāšanu jebkurā situācijā, jebkurā konflikta vai katastrofas zonā, līdz ar to jebkurš paziņojums, kas izteikts tā sienās, ir jāuztver tikai no humānās perspektīvas.

"Pārāk daudz cilvēku ir nogalināti," sacīja princis Viljams. "Dažreiz miera nozīme tiek apzināta tikai tad, kad mēs saskaramies ar milzīgo cilvēku ciešanu apmēru."

"Bet pat mūsu vistumšākajā stundā," viņš turpināja, atsaucoties uz Vinstona Čērčila slaveno runu, "mēs nedrīkstam ļauties izmisumam. Es joprojām neatmetu cerības uz gaišu nākotni. Un es nevaru no tās atteikties.”

Velsas princis piedalījās arī video sarunā ar Sarkanā Krusta darbiniekiem Gazā.

Viens no viņiem, Paskāls Hundta, sacīja, ka bez zālēm un degvielas sektora slimnīcas "pārvērtīsies par kapsētām" un humānās palīdzības sadale ir apgrūtināta, jo to izlaupa izsalkuši cilvēku pūļi.

Lielbritānijas valdība ir oficiāli apstiprinājusi prinča Viljama izteikumus, jo tie pilnībā sakrīt ar Londonas nostāju par karu Gazā.

Britu laikraksts "Guardian" pat izteica pieņēmumu, ka troņmantnieks savu paziņojumu varēja sniegt, saskaņojot to ar valdību, kas tagad cenšas izdarīt pēc iespējas lielāku spiedienu uz Izraēlas varas iestādēm.

"Viljama vārdi atbilst valdības nostājai, un mēs atzinīgi vērtējam viņa paziņojumu. Ir svarīgi, lai mēs kā nācija runātu vienā balsī,” teikts pārstāvja paziņojumā.

Tomēr prinča lēmums paust viedokli svarīgā politiskā jautājumā izraisīja iebildumus gan no monarhijas atbalstītājiem, gan pretiniekiem.

Saskaņā ar pašreizējiem Lielbritānijas noteikumiem karaliskās ģimenes vecākie locekļi nedrīkst sniegt nekādus paziņojumus, ko varētu uzskatīt par politiskiem.

Valstī ar senām parlamentārām tradīcijām, kā, piemēram, Lielbritānijā, tieši karaliskajai ģimenei ar visām tai piešķirtajām privilēģijām ir liegtas brīvas izteikšanās pamattiesības. Saskaņā ar Londonas Universitātes koledžas konstitucionālo juristu teikto, "karaliskās ģimenes locekļiem nav tiesību uz vārda brīvību, un viņi visi to atzīst".

Stingrākie aizliegumi attiecas tieši uz monarhu, taču arī troņmantnieks nes ievērojamu atbildību.

Konservatīvais deputāts Endrū Persijs, kurš arī vada antisemītisma apkarošanas parlamenta grupu, sacīja: "Mūsu konstitucionālās monarhijas pamatprincips ir tas, ka karaliskās ģimenes locekļi neiesaistās debatēs par aktuāliem politiskiem jautājumiem, par kuriem pastāv atšķirīgas, iesakņojušās nostājas. Karaliskajai ģimenei būtu labi to atcerēties."

Pagājušā gada oktobrī Viljama tēvs karalis Čārlzs runāja par "šausmīgo dzīvību zaudēšanu" Tuvo Austrumu konfliktā un aicināja uz saskaņu starp dažādām reliģijām un kultūrām.

Savā tradicionālajā Ziemassvētku vēstījumā karalis īpašu uzmanību pievērsa vispārcilvēciskām vērtībām, kas ir kopīgas visu reliģiju cilvēkiem, taču tagad, kad karalis vēža dēļ uz laiku apturējis sabiedriskās aktivitātes, šādi simboliski un smalki pienākumi gulstas uz Velsas prinča Viljama pleciem.