Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Medijs: Metodes, kā Putins cenšas atbrīvoties no sev nevēlamiem cilvēkiem

© depositphotos.com

Ir apritējusi tieši nedēļa, kopš pasauli pāršalca ziņa par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija nāvi. Šis nav pirmais gadījums, kad mīklainos apstākļos bojā iet prezidentam Vladimiram Putinam nevēlamas personas. Medijs "The Sun" apkopojis Putina visbiežāk lietotās metodes, kā viņš atbrīvojas no saviem konkurentiem.

Sākot no lidmašīnas avārijām līdz saindēšanās gadījumiem, Putins izmanto visus iespējamos līdzekļus, lai atbrīvotos no tiem, kuri var apdraudēt viņu. Visbiežāk šīs nāves ir mistiskas, kas liecina, ka ir noticis kaut kas aizdomīgs.

Straujiem soļiem tuvojas prezidenta vēlēšanas Krievijā, un, protams, tajās kandidē arī Putins. Tieši tāpēc daudziem Navaļnija nāve šķiet aizdomīga. Viņa sieva Jūlija Navaļnija medijiem minējusi, ka viņas vīris ticis noindēts, jo Putins "nespēja salauzt viņa garu". Tiek uzskatīts, ka Putins ir pavēlējis nogalināt Navaļniju, lai tādā veidā demonstrētu ienaidniekiem savu spēku.

Šis nav vienīgais gadījums, kad sabiedrība runā par to, ka Putins "ir novācis no ceļa" sev nevēlamas personas.

Medijs izceļ, ka Putinam patīk lietot dažādas metodes:

  • Viens no vediem, kā Krievijas prezidents atbrīvojas no pretiniekiem, ir aviokatastrofu inscenēšana. Pēdējais šāds gadījums met ēnu uz 2023. gada augusta notikumiem, kad lidmašīna no Maskavas uz Sanktpēterburgu eksplodēja un bojā gāja Jevgēnijs Priogožins un vēl 10 cilvēki.
  • 2018. gada martā Putina algotņi devās uz Lielbritāniju. Bijušais Krievijas militārā izlūkdienesta virsnieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija tika atrasti tik tikko pie samaņas uz soliņa Solsberijā. Putina algotņi durvju rokturi bija nosmērējuši ar nervus paralizējošu vielu "Novičok". Par laimi, viņi abi izdzīvoja. Putins Skripaļu iepriekš raksturoja kā “dzimtenes nodevēju”.
  • Nikolajs Gluškovs, bijušais Krievijas nacionālās aviokompānijas "Aeroflot" direktora vietnieks, 2010. gadā saņēma politisko patvērumu Apvienotajā Karalistē. 2018. gadā viņš tika atrasts nožņaugts ar suņa pavadu savās mājās Ņūmaldenā Londonas dienvidrietumos.
  • 2015. gadā Mihails Lesins, bijušais Putina padomnieks, tika atrasts miris viesnīcas numurā. Oficiālajā spriedumā teikts, ka 57 gadus vecais vīrietis nomira nejauši no traumas, kas radusies, krītot alkohola reibumā.
  • 2015. gadā opozīcijas politiķis un Putina kritiķis Boriss Ņemcovs tika nošauts uz tilta netālu no Kremļa. 55 gadus vecais vīrietis bija izteicis viedokli par Putina īstenoto Krimas aneksiju. Krievijas varas iestādes par viņa slepkavību notiesāja piecus čečenus, taču slepkavības pasūtītājs tā arī netika atrasts.
  • 2013. gadā notika vēl viena mistiska nāve, kur dzīvību zaudēja no Maskavas aizbēdzis krievu oligarhs. Borisa Berezovska līķis tika atrasts mājās, vannasistabā. Viņam ap kaklu bija aplikta šalle un tā piesieta pie dušas. It kā notikusi pašnāvība. Tomēr viņa draugi uzskata, ka tā nav bijusi pašnāvību: "Neviens no tiem, kas pazina Berezovski, nedomā, ka tā bija pašnāvība. Mēs visi zinām, ka Krievijas slepenais dienests darbojas pret Putina oponentiem un visiem, kas kritizē viņa valdību."
  • 2008. gadā Londonas viesnīcā smagi saindējās bijušais VDK aģents Aleksandrs Ļitviņenko, kurš iedzēra tēju, kurai bija pievienota inde - radioaktīvais polonijs 210. Nākamajā dienā pēc Aleksandra nāves Putins pasmīkņāja: "Ļitviņenko kungs diemžēl nav Lācars."
  • 2006. gadā pētnieciskā žurnāliste Anna Poļitkovska tika nošauta liftā savā daudzdzīvokļu mājā Maskavā. Zīmīgi, ka tas notika 7. oktobrī — Putina dzimšanas dienā. Viņa bija atklāta Putina un viņa režīma kritiķe.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā vismaz 11 ietekmīgi Krievijas pilsoņi ir miruši mīklainos apstākļos. Visbiežāk minēts, ka šīs personas vai nu ir veikušas pašnāvību, vai nejauši izkritušas pa logu. Visi bojā gājušie ir kritizējuši Putinu un Kremli.