Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijā atrasts miris Krievijas Mi-8 pilots, kurš veica helikoptera nogādāšanas operāciju uz Ukrainu

© Pixabay.com

Spānijā atrasts miris Krievijas pilots Maksims Kuzminovs, kurš 2023. gada vasarā ar Krievijas armijas helikopteru Mi-8 veica pārlidojumu uz Ukrainu, ziņo "unian.net".

Šo informāciju apstiprināja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta pārstāvis Andrejs Jusovs. Atbildot uz jautājumu, vai Kuzminovs patiešām tika nogalināts Spānijā, viņš atzīmēja: "Mēs apstiprinām nāves faktu."

Tajā pašā laikā izlūkošanas amatpersonas neatklāja Kuzminova nāves apstākļus.

2023. gada augustā vienā no Ukrainas bruņoto spēku militārajām bāzēm nolaidās Krievijas militārais helikopters Mi-8. Pēc tam Ukrainas Galvenā izlūkošanas direkcija paziņoja, ka tas ir rezultāts īpašai operācijai, kas ilga vairāk nekā sešus mēnešus. Ukrainas izlūkdienesti pārvilināja Mi-8 pilotu uz Ukrainu. Lidaparāts lidoja starp divām aviobāzēm un transportēja daļas iznīcinātājiem Su-27 un Su-30SM. Kopā ar pilotu uz klāja atradās divi apkalpes locekļi, kuri nezināja, kur helikopters patiesībā lido.

Operācijas ar nosaukumu "Zīle" laikā Krievijas helikopteru uz Harkivas apgabalu nogādāja pilots Maksims Kuzminovs. Viņš norādīja, ka lēmumu pāriet uz Ukrainas pusi pamudināja viņa pilnīga izpratne par notiekošo. Lēmums tika pieņemts 2022. gada decembra beigās.

2023. gada oktobrī Krievijā tika filmēts sižetu par pilotu Maksimu Kuzminovu, kurš augustā ar helikopteru Mi-8 pārlidoja uz Ukrainu, un, pēc neoficiālām ziņām, pilotu it kā likts likvidēt.